Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tyskland borde skämmas”, säger Greta Thunberg som är med vid demonstrationerna i Tyskland. Foto: Ronald Wittek/TT

Efter demonstrationen i Lützerath – över 70 poliser skadade

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals demonstranter protesterade mot brunkolsgruvan som planeras öppna i tyska Lützerath. Polis och demonstranter drabbade samman och nu säger tysk polis att över 70 poliser skadats, rapporterar ZDF.

På plats vid demonstrationen var bland annat den svenska kimataktivisten Greta Thunberg.

Den stora demonstrationen inleddes vid lunchtid på lördagen.

Enligt tv-bolaget har även demonstranterna uppgett att flera av dem skadades allvarligt vid demonstrationerna. Dessa uppgifter har dock inte kunnat bekräftas av ZDF.

”Det vi bevittnat i dag och de senaste dagarna är rent polisvåld. Det finns flera uppgifter om huvudskador och även att en person har fått föras med ambulanshelikopter till sjukhus. Vattenkanoner användes och ännu en gång har inte sjukvårdspersonal släppts fram”, skriver arrangören på Instagram.

Avhysningen fortsätter

En talesperson för polisen säger vid lunchtid på söndagen att över 70 poliser skadades vid demonstrationen, skriver ZDF.

Under söndagen fortsatte avhysningen av demonstranter – som pågått sedan onsdagen. Polisen uppger under söndagsförmiddagen för ZDF att det enbart ska röra sig om enstaka personer som är kvar i området.

De två demonstranter som befunnit sig i en tunnel på området var under söndagsmorgonen fortfarande kvar. Enligt energijätten RWE fortsätter arbetet med att få ut dem, skriver ZDF.

Greta Thunberg deltog

Klimatdemonstranterna har protesterat mot att ett energibolag vill bryta ny brunkol i området. Under lördagen hölls en större demonstration – enligt arrangörerna anslöt 35 000 personer – där bland annat den svenska klimataktivisten Greta Thunberg deltog.

RWE måste avsluta sin kolutvinningen senast 2030. Den tyska regeringen menar att beslutet är nödvändigt med anledning av den pågående energikrisen och i väntan på utbyggnad av förnybar energi, kritikerna anser att gruvan är onödig redan i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.