Efter dödliga attackerna – FN och USA fördömer utvecklingen i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har inbördeskriget i Jemen eskalerat – fredagens bombning av ett fängelse i Sadaa är den dödligaste attacken mot civila på länge. Nu vädjar FN och USA om att parterna ska besinna sig.

Under fredagen släpptes bomber över ett fängelse i staden Sadaa i nordvästra Jemen, där Huthirebellerna har ett starkt fäste.

Minst 70 personer ska ha dött, vilket gör det till den dödligaste attacken på länge. Dödstalen befaras också stiga. Den saudiskledda koalitionen har förnekat att att anfallet skedde mot ett mål som strider mot Genèvekonventionen.

Flera dödliga attacker

Samma natt dödades tre barn när västkuststaden al-Hudaydah anfölls från luften. Målet ska ha varit det jemenitiska telekommonopolet, som står under Huthirebellernas kontroll.

Under tisdagen dödades också 14 personer efter luftattacker i huvudstaden Sanaa.

– Vi har blivit hemlösa, säger Ahmed al-Hashedi, vars hem träffades under ett flyganfallet, till Reuters.

Attackerna uppges vara ett svar på Huthirebellernas drönarattack på Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten, då en oljeanläggning och en flygplatsanläggning.

FN fördömer utvecklingen

FN:s generalsekreterare António Guterres är oroad över utvecklingen och har gått ut med fördömanden och uppmaningar till alla parter. Han beskriver såväl drönarattacken mot Abu Dhabi som bombningarna mot civila som ”oacceptabla”.

– Vad vi behöver göra är att stoppa den här onda cirkeln där saker trappas upp en efter en, säger António Guterres.

Enligt Reuters vill António Guterres se snabba, effektiva och transparenta utredningar kring de Saudi-ledda attackerna.

Stor oro i USA

Även USA säger sig vara oroade över utvecklingen i Jemen. Utrikesminister Antony Blinken ska enligt sajten ha uttryckt ”stor oro” och vädjat till samtliga parter att visa återhållsamhet.

Inbördeskriget i Jemen har pågått sedan 2015 och beskrivs av FN som världens värsta humanitära kris.

Ann Linde (S): Våldet måste upphöra

Sveriges utrikesminister Ann Linde skriver i ett sms till SVT Nyheter att situationen är ”djupt oroande”.

”Det är världens största humanitära katastrof. Attacker mot civila mål är oacceptabla och strider mot internationell rätt”, skriver ministern och fortsätter:

”Jag instämmer i FN:s generalsekreterares uppmaning till alla parter om omedelbar de-eskalering. Våldet måste upphöra och fokus läggas på den FN-ledda politiska processen. En förutsättning för en varaktig fred är att kvinnor inkluderas i fredsförhandlingarna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.