Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör den rumänska generalen om det spända läget vid gränsen i klippet. Foto: Elin Jönsson/SVT

Efter drönarfyndet – Rumänien stärker upp vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att delar från ryska drönare hittats på rumänsk mark stärker nu Nato-landet sin militära närvaro vid den ukrainska gränsen.

– Vi är snart redo att sätta in upp till 600 man i området, säger generalen Vlad till SVT Nyheter.

Den ryska invasionen av Ukraina verkar av allt att döma spillt över på grannlandet Rumänien. För en dryg vecka sedan hittades rester av en rysk drönare på den rumänska sidan av floden Donau, som skiljer Nato-landet från grannen Ukraina. Totalt har nu minst tre hittats, den senaste på onsdagen. En av dem har enligt uppgifter till SVT:s team inte exploderat i luften utan slagit ner direkt i marken.

Nu vidtar den rumänska armén åtgärder för att stärka försvaret av gränsen.

Kriget i Ukraina

– Det handlar om luftrumsövervakning och den luftburna insatsstyrkan. Vi kan bevaka hela den rumänska gränsen med flyg och båt 24 timmar om dygnet, säger generalen Vlad när SVT:s korrespondent träffar honom vid gränsen.

Det spända läget innebär också en ökad oro för de rumäner som bor nära gränsen. Daniela Tanase, som bor i byn Plauru, berättar om hur hon på nätterna väcks av ljudet från de attacker som utförs på andra sidan floden.

Följ med Daniela till platsen där en rysk drönare slog ned i förra veckan i klippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniela Tanase bor bredvid platsen där en rysk drönare slog ned i Nato-landet Rumänien. Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet