Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bränder härjar på flera platser i Europa efter rekordvärmen. Se bilder från de brandhärjade platserna i klippet. Foto: SVT

Efter extremvärmen – bränder härjar runt London

Uppdaterad
Publicerad

Extremvärmen i Storbritannien har nått rekordnivåer och hundratals brandmän arbetar med att släcka ett tiotals olika bränder runtom i London. Stadens borgmästaren Sadiq Khan kallar situationen ”kritisk”.

Storbritannien har noterat den högsta temperatur som hittills uppmätts i landet med 40,3 grader i Coningsby i östra England under tisdagen. Vid Londonflygplatsen Heathrow uppmättes även en temperatur på 40,2 under dagen. Nu arbetar Londons räddningstjänst för fullt med att släcka ett tiotal bränder som har uppstått i samband med den varmaste dagen någonsin.

– Jag såg svart rök och helikoptrar samt polis som kom till vårt bostadsområde, och branden spred sig verkligen snabbt, säger Lynn Sabberton, som evakuerades från sitt hem utanför London, till Sky News.

Londons räddningstjänst utfärdade under tisdagen en ”major incident”, vilket innebär att bränderna utgör samhällsfara som påverkar räddningstjänstens arbete och prioriteter. Bland annat kommer de inte att åka ut på automatiska brandlarm på grund av resurser.

”Ta inga risker”

I en förort öster om London, har flera hus förstörts och skadats av bränderna.

”Grilla inte på gräset eller på balkongen, lämna inte trasiga flaksor eller glas på gräs (det kan börja brinna), fimpa cigaretter säkert, och rapportera bränder så fort du ser dem. Ta inga risker”, skriver Londons borgmästare Sadiq Khan på Twitter.

Ett bostadshus som brinner i Eltham utanför London. Stadens brandkår kallar situationen efter extremvärmen kritisk. Foto: London Fire Brigade Twitter

Röd varning utfärdad

Även i andra delar av landet har bränder uppstått på grund av värmen. I bland annat Leicestershire har lokala myndigheter också sagt att de inte kommer att åka ut till automatiska brandlarm.

En röd varning för extremhetta – med fara för människoliv – har utfärdats i ett område som sträcker sig mellan London, Manchester och York. Myndigheterna avråder från tågresor i de rödklassade områdena och flera sträckor körs med lägre hastighet och vissa avgångar har ställts in på grund av risken för att värmen ger solkurvor på skenorna.

”Som en ugn”

Även Tyskland, Beneluxländerna och Frankrike har haft mycket höga temperaturer, och precis som i Storbritannien har det lett till stor påverkan på infrastruktur.

SVT:s utrikesreporter Andreas Öbrink befinner sig i Paris som under dagen haft temperaturer på över 40 grader.

– Ibland är det som att gå runt i en stor ugn och bakar sig själv, säger Öbrink.

– Det är stor påverkan, inte minst på grund av bränderna som gjort att tiotusentals människor har evakuerats, säger han om läget i landet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reporter Milad Akbarzadeh rapporterar från värmen i Chester i Storbritannien. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.