USA vill inte använda sig av kinesiska Huawei för en 5G-lösning, och har uppmanat europeiska länder att stänga bolaget ute. Foto: Aly Song/Reuters/TT

Efter Huawei-bråket: Pentagon överväger Ericsson för 5G

Uppdaterad
Publicerad

USA:s försvarshögkvarter Pentagon har börjat lägga grunden för hur man vill använda sig av nästa generations mobilnät, 5G. Diskussioner förs med svenska Ericsson och finska Nokia.

– Jag är inte säker på att vi kommer att ha en helamerikansk lösning. Vi pratar med Ericsson, vi pratar med Nokia ganska mycket, säger Ellen Lord, chef för vapeninköp.

USA vill inte använda sig av kinesiska Huawei för en 5G-lösning, och har uppmanat europeiska länder att stänga bolaget ute.

Huawei har stämt amerikanska staten

Uppgiften om att samtal förs med Ericsson och Nokia  kommer efter en pågående dispyt där Huawei har stämt den amerikanska staten, efter att USA begränsat företagets verksamhet i landet då man anser dem vara ett säkerhetshot.

Samtidigt riskerar företagets finanschef Meng Wanzhou att utlämnas till USA efter brottsanklagelser mot landets Iransaktioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.