Efter gårdagens kaos- nu meddelar arrangörerna av presidentdebatterna i USA att man tänker göra om reglerna. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Efter debattkaoset – reglerna görs om

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens debatt mellan presidentkandidaterna Joe Biden och Donald Trump har beskrivits som en av de mest kaotiska i amerikansk historia. Nu meddelar arrangörerna av presidentdebatterna i USA att man tänker göra om reglerna.

Framförallt Donald Trump ägnade stora delar av debatten åt att avbryta Joe Biden och moderatorn Chris Wallace. Även Joe Biden fick flera tillsägelser för samma sak under debatten som sågs av miljontals amerikaner.

Arrangören, Kommissionen för presidentdebatter skriver nu i ett uttalande att: ”Gårdagskvällens debatt gjorde det tydligt att mer struktur behöver läggas till för att skapa en mer ordningssam diskussion av sakfrågorna”.

De nya ”strukturerna” har ännu inte offentliggjorts men ska enligt uttalandet ”antas och utannonseras inom kort”.

Stänga av kandidaters mikrofoner

Många tittare har bland annat efterfrågat möjligheter att stänga av kandidaters mikrofoner, eller tidsavdrag för den som avbryter den andra kandidaten, men frågan om formen för debatterna är också en känslig sådan. Båda partier har i förväg gemensamt godkänt de nuvarande formerna för debatterna. I teorin finns alltså risken att partierna säger nej till de föreslagna förändringarna, och då är frågan om det blir fler debatter.

Sedan 1988 ansvarar Kommissionen för presidentdebatter för alla presidentvalsdebatter i USA. Den opartiska privata organisationen har som mål att främja diskussioner av sakfrågorna för att främja det amerikanska folkets möjligheter att vara informerade inför valen.

Programledaren har kritiserats

Efter debatten har programledaren Chris Wallace fått utstå en del kritik, men organisationen uttrycker i sitt uttalande stöd för Wallace. ”Kommissionen vill rikta sin tacksamhet till Chris Wallace för den professionalitet och skicklighet han visade upp under debatten, och vi avser säkerställa att ytterligare verktyg för att skapa ordning finns på plats för resterande debatter”

Nästa debatt sker den 7 oktober mellan vicepresidentkandidaterna Mike Pence och Kamala Harris. Därefter följer två ytterligare debatter med Trump och Biden innan valet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet
Mer Utrikes
Mer Nyheter