Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör president Kais Saied avsätta landets premiärminister. Foto: EBUVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tunisiens president har avsatt premiärministern – efter kraftiga protester

Uppdaterad
Publicerad

Presidenten i Tunisien har avsatt premiärministern och stängt parlamentet i 30 dagar, efter kraftiga protester mot landets styre.

Det största och styrande partiet Ennahda kallar händelserna för en statskupp – och hindras av armén från att komma in i parlamentet.

Beskedet att premiärminister Hichem Mechichi avsatts och parlamentet stängts meddelade president Kaïs Saied i tv-sänt uttalande på söndagskvällen.

Då hade tusentals tunisier under söndagen protesterat i flera städer mot vad man anser är misslyckanden från regeringens sida i det av pandemin hårt drabbade landet.

– Folket vill att parlamentet upplöses, skanderade folkmassan.

Efter presidentens besked om att parlamentets arbete pausas i en månad och premiärministern sparkas stannade tiotusentals människor kvar på gatorna för att fira. Tv-bilder från den statliga tv-kanalen visar också hur presidenten själv anslöt sig till en jublande folkmassa i huvudstaden Tunis.

Militären vid parlamentet

Under natten omringade militärfordon parlamentsbyggnaden, medan människor jublade och sjöng nationalsången, berättar vittnen. Lokala medier rapporterar att militären även omringat det statliga tv-huset.

En ny premiärminister kommer att utses, enligt president Kaïs Saied, som har varit involverad i en politisk konflikt med den avsatte premiärministern Hichem Mechichi i över ett år.

Avsättandet är en dramatisk eskalering av den politiska krisen i landet och det styrande Ennahda-partiet anser det handlar om en kupp.

”Det Kaïs Saied har gjort är en statskupp mot revolutionen och mot konstitutionen”, skriver partiet på sociala medier.

Armén stoppar största partiet

Det moderata islamistpartiet Ennahda var förbjudet före revolutionen 2011, då president Ben Ali, som hade styrt landet med järnhand i över 20 år, flydde. Sedan dess har Ennahda varit det genomgående mest framgångsrika partiet.

I en video under natten uppmanar talmannen Rached Ghannouchi folk att ge sig ut på gatorna för att protestera mot president Saieds agerande. När Ghannouchi tidigt på måndagsmorgonen dök upp vid parlamentet för att samla ledamöterna stoppades 80-åringen i dörren av armén, skriver Reuters.

I stället höll han tal utanför där han uppmanade människor att samla sig och protestera.

– Jag är emot att ge all makt till en person, sa han.

President Kaïs Saied är partipolitiskt oberoende och precis som parlamentet röstades han fram i allmänna val 2019. Hichem Mechichi tillträdde som premiärminister förra sommaren.

Den folkliga revolten i Tunisien, kallad Jasminrevolutionen, startade med att en ung grönsakshandlare satte eld på sig själv i protest mot regimen.

Veckor av massprotester och oro kulminerade den 14 januari 2011 med att president Ben Ali, som styrt landet med järnhand i 23 år, flydde.

Revolten i Tunisien brukar beskrivas som starten på det som kallas den arabiska våren. Den spred sig till bland annat Egypten, Jemen, Bahrain, Libyen, Algeriet, Marocko, Jordanien och Syrien – med varierande resultat.

Utvecklingen i Tunisien har ibland beskrivits som en framgångssaga, med ny konstitution och demokratiska val. Men den ekonomiska situationen är fortsatt svår och mänskliga rättigheter står under attack.

Landet har den senaste tiden skakats av återkommande protester och politisk instabilitet. I januari greps fler än 2 000 demonstranter, de flesta minderåriga, i omfattande protester mot regeringen.

 (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.