Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många invånare är fortfarande helt beroende av humanitär hjälp för att klara sig, men i små steg börjar livet nu komma tillbaka till Izium. Foto: EBU/TT/AP

Efter krigets hemskheter – nu börjar vardagen sakta återvända till Izium

Uppdaterad
Publicerad

I början av september återerövrades staden Izium av ukrainska styrkor och vittnesmålen därifrån skulle komma att chocka en hel värld. Men trots alla hemskheter börjar nu vardagen försiktigt att återvända till staden.

På torget har massor av människor samlats. Musik spelas ur en högtalare och volontärer bjuder på chocklad. En ovanlig lyx som kan få vem som helst på bättre humör.

Runt hörnet har ett postkontor öppnat och nu kan Iziums invånare återigen hämta ut sin pension. Men postkontoret ger också andra positiva överraskningar, som att kunna ta emot gåvor och paket från vänner och familj.

Kriget i Ukraina

– Jag tror att det är sötsaker, säger en kvinna som precis hämtat ut ett paket från sina barn.

Följ med till postkontoret i Izium i videon ovan.

Izium – detta har hänt

Staden Izium, med ett invånarantal på 45 000, ligger i östra Ukraina och var en av de förstastäderna som föll i ryska händer efter invasionen den 24 februari.

I nästan sju månader var staden under rysk kontroll innan Ukraina tog tillbaka staden i en motoffensiv mellan den 6 och 11 september.

Då upptäcktes massgravar med över 400 kroppar och minst tio olika tortyrplatser runt om i staden. Det bekräftas senare handla om minst 440 civila, bland dem barn, och ett 20-talukrainska soldater.

Stora delar av staden är i ruiner och enligt FN är upp till 9000 fortfarande helt beroende av humanitär hjälp för att överleva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet