Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se uppskjutningen från den indiska rymdbasen.

Efter månsuccén: Nu är Indiens solsond på väg

Uppdaterad
Publicerad

Efter den lyckade månlandningen nyligen satsar Indien på solen. Sonden Aditya L1 är nu på väg för att studera vår stjärna.

Sonden skickades upp på lördagsmorgonen från Sriharikota-rymdbasen i Andhra Pradesh på den indiska västkusten, visar rymdstyrelsen Isro i direktsändning. Den ska färdas i 1,5 miljoner kilometer innan den lägger sig i omloppsbana runt solen.

Syftet är bland annat att studera plasmautbrott. När energin från utbrotten når jorden kan den störa exempelvis satelliter, och förhoppningen är att Aditya ska kunna hjälpa till att lindra sådana problem.

Efter lyckade månlandningen

Uppskjutningen sker i efterdyningarna av firandet av att Indien som första land lyckats sätta ned en sond vid månens sydpol. Chandrayaan 3-expeditionens landare Vikram tog mark för sitt forskningsuppdrag på månen den 23 augusti.

För Aditya används ett liknande ”lågprisupplägg” som för Chandrayaan. Sonden tar sats genom att först snurra runt jorden i 16 dygn. Det gör att det behövs mindre bränsle för att sedan sätta fart ut i världsrymden. Tekniken bidrar till att Indiens rymdfärder är mycket billigare än andra stormakters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.