Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Efter mötet i Madrid: Turkiet stöder svenskt och finskt Natomedlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet stöder ett svenskt och finskt Natomedlemskap.

– Vi har haft väldigt långa diskussioner och det är svårt att veta vad exakt som fick dem att acceptera det här. Men sammantaget är det en bra överenskommelse vi har nått nu, säger Magdalena Andersson när hon mötte pressen på tisdagskvällen.

Beskedet kom efter ett flera timmar långt möte mellan ländernas respektive ledare och innebär i praktiken att Turkiet överger sitt veto mot ett svenskt och finskt medlemskap i Nato. Det betyder att Sverige nu kan få status som invitee till militäralliansen.

Inför en samlad presskår skrev de tre ländernas utrikesministrar under en gemensam avsiktsförklaring. Efteråt berättade Magdalena Andersson att man fått tillfälle att räta ut ett antal frågetecken.

– Jag och Sauli Niinistö kunde berätta om alla de åtgärder som vi i Sverige har vidtagit vad gäller terroristlagstiftningen där vi de senaste åren, och nu också första juli, rejält skärper den lagstiftningen, sa hon.

Anslutningsförhandlingar nästa vecka

Anslutningsförhandlingarna kommer att hållas i Bryssel nästa vecka, enligt utrikesminister Ann Linde.

– Anledningen till att vi kunde komma fram var att alla parter visade en otrolig vilja att komma framåt och vara konstruktiva och att vi klargjorde att vi tar oron för terroristattacker på allvar, säger hon.

President Erdogans stab uppger att Turkiet fått vad de efterfrågat i förhandlingarna med de nordiska länderna, rapporterar AFP, något som innefattar ”löften om konkreta steg för utlämning av personer åtalade för terrorism”, skriver Reuters.

Stoltenberg: Kommer göra dem starkare

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger på en pressträff att överenskommelsen banar väg för att de nordiska länderna ska kunna gå med i försvarsalliansen.

– I Nato har vi alltid visat att oavsett hur oeniga vi är kan vi alltid sätta oss ner och hitta en lösning, säger han.

– Att välkomna Sverige och Finland i Nato kommer att göra dem starkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.