Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad var det med klippet som fick människor att misstänka att det var fejkat? Se videon. Foto: TT/Faksimil

Efter mystiska ”fejk-klippet” – här dyker försvunne ryske försvarsministern upp igen

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu gick plötsligt upp i rök, mitt under ett brinnande krig, något som lett till spekulationer kring vad som kan ha hänt honom. Efter två veckor av total osynlighet publicerade Kreml ett klipp där Sjojgu dök upp, men klippet påstods vara fejkat, och spekulationerna intensifierades tiofaldigt. Nu har Rysslands försvarsministerium spridit ytterligare ett klipp på den ”försvunne” ministern i sociala medier.

Efter att invasionen av Ukraina inleddes i slutet av februari gjorde Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu medieframträdanden nästan dagligen.

Men, efter 11 mars tog det slut.

Sjojgu försvann från offentligheten, utan förklaring. Enligt Pentagon ska USA:s försvarsminister under en längre tid försökt arrangera ett telefonsamtal med Sjojgu, helt utan framgång.

”Uppenbart att man döljer något”

Ludmila Pöppel är professor i ryska på Stockholms universitet, och har politiskt språk och manipulation som forskningsfokus.

Till SVT Nyheter säger hon att det finns olika möjliga förklaringar till att en rysk toppolitiker plötsligt försvinner från medieoffentligheten.

– En av dem är att Rysslands försvarsminister verkligen är sjuk, en annan är att man är missnöjd med honom. Det är uppenbart att man döljer något, men det är svårt att dra några konkreta slutsatser.

Om Sergei Sjojgu vore sjuk, varför kommunicerar man bara inte det?

– Det har uppstått ett informationsvakuum i Ryssland. Det innebär inte bara att informationen saknas utan också att det sprids desinformation. Poängen är att bara det som Putin och hans regim vill kommunicera kommer ut i offentligheten.

Om Sergej Sjojgu-klippen som Kreml sprider är fejkade beror det på att man vill manipulera och att dölja sanningen, menar Ludmila Pöppel.

– Att fejka ett sådant ”bevis” är ett sätt att visa världen att Kreml har allt under kontroll, säger hon.

Se det påstått fejkade klippet, och detaljerna som fått folk att bli misstänksamma, i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.