• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Fönster på baren Le Carillon efter dåden. Foto: TT

Efter Paris-dåden: IS hyllas i sociala medier

Publicerad

På stängda forum och på sociala medier hyllas IS som hjältar av islamistiska extremister och IS-anhängare.
”Märkligt – de otrogna pratar om att de ska bekämpa oss, ändå dödade vi 153 och skadade 300. Frankrike är i undantagstillstånd, tack vare åtta IS-lejon endast. IS vinner”.

Terrororganisationen Islamiska staten (IS) tog under lördagen på sig skulden för fredagens dåd genom ett uttalande som snabbt fick spridning på Internet. Där förklarar man bland annat varför målen valts ut: teatern Le Bataclan som en plats där ”hedningar samlats för att lyssna till en konsert bestående av prostitution och synd”; Stade de France där en fotbollsmatch pågick mellan Tyskland och Frankrike, två länder som ”båda är korsfarar-nationer”.

Under lördagen har terroristernas handlingarnas hyllats i en rad inlägg på sociala medier. Kommentarerna som postas i olika internetforum understöds av den militanta islamismens polariserade världsbild: människor uppdelade i två grupper – muslimer och ”otrogna”; löftet om att frälsas genom att anta Jihad, det heliga kriget, och därigenom dö martyrdöden och upphöjas paradiset.

– Internet spelar en oerhört stor roll när det gäller propagandaspridning och när det gäller möjligheten för människor att ta kontakt med varandra, på ett sätt som inte var möjligt tidigare för terrorgrupper eller våldsbejakande celler, säger Magnus Sandelin, som är frilansjournalist och gjort flera ganskningar av våldsbejakande islamism de senaste åren. 

”IS vinner”

”De otrogna skickar våra bröder till paradiset medan våra bröder skickar dem alla till helvetet”

”Må Allah upphöja dem till paradiset”

”Märkligt – de otrogna pratar om att de ska bekämpa oss, ändå dödade vi 153 och skadade 300. Frankrike är i undantagstillstånd, tack vare åtta IS-lejon endast. IS vinner”.

”Terrordåd eller repressalier”

I den stängda Facebook-gruppen ”Islamiska påminnelser” säger en användare att IS dåd i Paris skulle vara en vedergällning för muslimers död som ett resultat av västvärldens kamp mot IS.

Magnus Sandelin säger:

– Framför allt sociala medier ger upphov till en helt annan möjlighet att konsumera propaganda, få kontakt och kommunicera så att, till exempel, resor till Syrien kan samordnas. Nätet är en av huvudpelarna för rekrytering av nya talanger för dessa organisationer, säger Sandelin för SVT Nyheter Väst.

I Facebook-gruppen skriver man att:

”Det som hände i Paris kan ses som terrordåd eller repressalier beroende på hur man ser på saken”.

Han fortsätter sedan vidare i ett resonemang där han menar att Frankrikes medverkande i den internationella koalitionen som bekämpar IS i Syrien och Irak i själva verket mestadels dödar civila och att IS därför vill hämnas detta:

”Folk kan tycka att detta är fel eller rätt det dom gjorde men vad förväntar ni er?! Ska IS bara ta de och låta invånarna där dö vartenda dag utan hämnd? (...) Ni ska sörja det Koalitionen gör mot era syskon I Deen (islam) istället. Vår Ummah (nation) blöder!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet