Nordkoreanska soldater gräver ett dike vid flyktplatsen. Foto: TT

Efter soldatflykten: Nordkorea verkar förstärka gränsen

Publicerad

Nordkorea ser ut att vara i färd med att förstärka gränsområdet där soldaten flydde in i Sydkorea. Nytagna bilder visar hur arbetare gräver ett dike på platsen.

Förra veckan körde en nordkoreansk soldat fram till den demilitariserade zonen mot Sydkorea, hoppade ur bilen och sprang över gränsen. Han besköts av sina kollegor och skadades svårt.

Bilder från flykten tyder på att soldaten hade kunnat köra över gränsen om inte fordonet hade kört fast i ett mindre dike. Det finns inga synbara stängsel, betongblock eller andra hinder vid platsen, skriver BBC.

Gräver dike

Nordkorea verkar nu förstärka gränsområdet. Bilder tagna av den amerikanska diplomaten Marc Knapper, vid ambassaden i Seoul, visar hur arbetare håller på att gräva ett dike vid flyktplatsen. Uppgifterna styrks av ytterligare en amerikansk diplomat, skriver Reuters.

– Arbetarna övervakades mycket noga av den nordkoreanska militären, säger en diplomat som inte vill nämnas vid namn eftersom situationen är känslig.

Enligt diplomaten har även två nya träd planterats mellan diket och gränsen till Sydkorea.

Soldaten tystlåten

Enligt en underrättelsekälla ska Nordkorea också ha ersatt de 30–40 soldater som vaktade gränsområdet när soldaten flydde, skriver den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Den nordkoreanske soldaten, som går under efternamnet Oh, vårdas på sjukhus i Sydkorea. Hans kirurg uppger att han är en tystlåten, trevlig man och att han har mardrömmar om att tvingas återvända till hemlandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.