Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mitch McConnell, Donald Trump och Nancy Pelosi. Foto: TT

Efter Trumps utspel – republikaner lovar val enligt reglerna

Uppdaterad
Publicerad

Flera republikanska politiker har offentligt lovat att de kommer att respektera resultatet av presidentvalet. Detta efter att Donald Trump tidigare vägrat svara på om han kommer gå med på ett fredligt maktövertagande. På torsdagen upprepade presidenten att han inte är säker på om valet kommer vara ”rättvist”.

Den amerikanske presidenten Donald Trumps vägran att offentligt gå med på ett fredligt maktöverlämnande vid en eventuell valförlust har väckt oro bland de amerikanska politikerna i båda lägren.

Senatens majoritetsledare republikanen Mitch McConnell och representanthusets talman demokraten Nancy Pelosi avvisade båda Trumps uttalande om att han ”får se vad som händer” innan han accepterar valresultatet.

”Som det har varit sedan 1792”

”Vinnaren av presidentvalet den 3 november kommer att sväras in den 20 januari. Maktöverlämnandet kommer att vara fredligt precis som det har varit vart fjärde år sedan 1792”, twittrade Mitch McConnell.

”Du är i USA. Det här är en demokrati”, var Nancy Pelosis reaktion på Trumps svar.

Frågan har väckts eftersom fler amerikaner än någonsin planerar att poströsta i år på grund av coronapandemin. Donald Trump har flera gånger tidigare sagt att poströstning är osäkert, bäddar för eventuellt valfusk och gör resultatet osäkert.

Det var under en pressträff i Vita Huset som Donald Trump fick frågan om han kan garantera ett fredligt maktöverlämnande vid en eventuell valförlust.

– Vi får se vad som händer, jag har varit väldigt kritisk till poströster, poströsterna är en katastrof, svarade Trump.

Igår upprepade han sina tvivel kring poströsterna och sa att han inte är säker på om valet kommer vara ”rättvist” eftersom poströsterna är ”ett stort bedrägeri”.

”Accepterar oavsett vem som vinner”

Demokraterna har nu skickat ut formella förfrågningar till högt uppsatta personer inom Trumpadministrationen för att försäkra sig om att de kommer att respektera valresultatet, rapporterar nyhetsbyrån AP. 

– Presidenten kan inte vägra acceptera valresultatet med framgång utan att flera högt uppsatta personer bistår honom, säger Elissa Slotkin demokrat och tidigare CIA-analytiker.

I en intervju med Fox & Friends säger republikanen Lindsey Graham, som står Trump nära, att han kommer att acceptera resultatet oavsett vem av kandidaterna som vinner.

Republikanen Liz Cheney säger att ett fredligt maktövertagande är grundläggande för USA:s överlevnad.

”Amerikanska ledare svär en ed. Vi ska upprätthålla den eden.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer