Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Amy Coney Barrett är en tidigare juridikprofessor, som är ett aktat namn inom konservativa kretsar och sjubarnsmamman är känd för sitt hårda abortmotstånd. Foto: Robert Franklin, TT

Tre favoriter i Trumps jakt på ny HD-kandidat

Uppdaterad
Publicerad

En ung kvinna är vad Donald Trump letar efter när han tänker utse en ny domare till Högsta domstolen. Men tiden är knapp, med bara en dryg månad till valet krävs en snabb process och presidenten intervjuar redan kandidater från sin korta lista.

En ung konservativ domare ger en republikansk prägel på HD under lång tid framöver.

Amy Coney Barrett

Domarna sitter på livstid och bland de namn som nu finns högt uppe på Trumps lista har han redan träffat Amy Coney Barrett. Hon var nämligen aktuell för jobbet redan för två år sedan, men den platsen togs då av Brett Kavanaugh.

Barrett är en tidigare universitetsprofessors, som är ett aktat namn inom konservativa kretsar och sjubarnsmamman är känd för sitt hårda abortmotstånd. Barrett är dessutom en hängiven katolik och populär inom den religiösa högern. Om Amy Coney Barrett utses kommer med all säkerhet den känsliga frågan om kvinnors rättigheter och abort att intensifieras.

Barbara Lagoa

Ett annat namn som nämns av Trump som en ”väldigt bra kandidat” är Barbara Lagoa. Ett krav från Trump är att personen, som nomineras, ska prioritera ett säkert valsystem och inte arbeta för att öka möjligheterna till att rösta på olika sätt. Det viktigaste är att bekämpa valfusket. Det är en linje som Lagoa drivit i Florida där hon, som första kvinna, suttit i delstatens Högsta domstol.

Hennes föräldrar flydde till USA från Kuba efter den kommunistiska revolutionen och det har präglat henne. En nominering av Lagoa skulle med all säkerhet stärka Donald Trumps ställning bland de spansktalande – inte minst i nyckeldelstaten Florida, som kommer att få en avgörande betydelse i valet.

Som domare i Florida har Lagoa drivit en strikt konservativ linje och hon var en av de jurister som stod bakom kravet att tidigare dömda först måste betala alla sina eventuella böter och domstolsavgifter innan de får tillbaka sin rösträtt.

Britt Grant

Ett av de yngsta namnen på Trumps lista är Britt Grant. Hon är federal domare och har tidigare bland annat arbetat för President George W Bush. Grant är född och uppvuxen i Atlanta, Georgia. Och med tanke på att hon bara är 42 år skulle hon trygga ett konservativt inflytande över Högsta domstolen för lång tid framöver. Britt Grant har själv sagt att hon påverkades djupt av terrorattentaten 2001.

Och att händelsen övertygat henne ännu mer om hur viktig det är att försvara den amerikanska konstitutionen. Grant beskrivs som en konservativ person med stort patos.

Av de 40 namn som finns på Donald Trumps lista är det här några av de hetaste, men Donald Trump tycker om att överraska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet