Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg: Foto: SVT / Jim Lo Scalzo, EPA, TT

Politisk maktkamp väntar efter Ginsburgs död

Uppdaterad
Publicerad

Ruth Bader Ginsburgs sista vädjan var att inte bli ersatt innan presidentvalet i USA i november.  

Efter hennes död väntar nu en politisk maktkamp om en ny amerikansk domare.  

Ruth Bader Ginsburg avled i sitt hem under fredagen 87 år gammal. Med mindre än två månader kvar till det amerikanska presidentvalet inleds nu en politisk strid om vem som ska utses till nästa domare i USA:s högsta domstol. 

– Det här är en väldigt stor politisk nyhet vid sidan av det sorgliga. Vi har redan fått signaler från senatens majoritetsledare Mitch McConnell. Han säger att om Donald Trump kommer med ett nomineringsförslag på domare, då kommer man göra allt man kan för att rösta igenom den personen innan valet, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg.

USA:s högsta domare består av nio domare som väljs på livstid. När de avgår eller dör ska den sittande presidenten nominera nya kandidater. Dessa kandidater röstar senare senaten om. 

Vill ha inflytande över domstolen

Nya domare ska traditionellt sett väljas med en så kallad supermajoritet i senaten, som innebär att två tredjedelar av 100 ledamöter måste rösta ja. 

– Han har sedan tidigare sagt att ett av hans politiska mål är att säkerställa republikanernas inflytande över högsta domstolen. Han har redan fått två republikanska domare nominerade. Om republikanerna och Donald Trump hinner få igenom ytterligare en domare innan valet kommer republikanerna ha sex ledamöter i högsta domstolen och demokraterna tre, säger Stefan Åsberg och fortsätter:

– Högsta domstolen är den högsta juridiska instansen, det är här man avgör strider mellan delstater.

Däremot har republikanerna åberopat möjligheten att välja nya domare med enkel majoritet, en så kallad “nuclear option”, vilket enbart skulle kräva 51 röster. Just nu har republikanerna 53 platser i senaten.

Sista önskan

Mitch McConnell, senator och republikanernas majoritetsledare uttrycker att hans avsikt är att låta senaten rösta så fort Trump nominerat en kandidat till posten. Det rapporterar amerikanska public service-bolaget NPR.

Bara dagar före sin död vädjade Ginsburg om att det inte ska bli Donald Trump som utser hennes efterträdare.

Hon läste upp sitt uttalande för barnbarnet Clara Spera, rapporterar det amerikanska public service-bolaget NPR.  

“Min starkaste önskan är att jag inte blir ersatt förrän en ny president är installerad”.

Väljs en domare innan presidentvalet ersätts Ginsburg sannolikt med en konservativ domaren vilket skulle påverka den juridiska tolkningen av grundlagsfrågor i USA. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer