Foto: TT

Efter tuffa förhandlingarna – Finland lättar på coronarestriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagens presskonferens kom beskedet: Från den första juni får restauranger och kaféer i Finland öppna igen.
– Restriktionerna kommer att lättas gradvis, säger statsminister Sanna Marin under presskonferensen.

Finland införde tidigt hårda restriktioner i landet, bland annat med kraftiga åtgärder angående in-och utresor i landet, restauranger, kaféer och barer har hållits stängt och landskapet Nyland var isolerat fram till den 15 april. 

Sedan tidigare har regeringen bestämt att skolan för grundskoleeleverna från och med den 14 maj ska öppnas upp igen. Och under måndagens presskonferensens gav regeringen klartecken att landet nu gradvis kan börja släppa ännu mer på restriktionerna.

Sammankomster ökas till 50 personer

Under presskonferensen berättade Finlands statsminister Sanna Marin att flera restriktioner kommer lättas upp med start den 1 juni.

Begränsningen på sammankomster på max tio personer utökas till 50 personer. Utrymmen inomhus och utomhus kan öppnas stegvis men avstånd ska hållas. Restauranger och kaféer får gradvis öppna igen och finländarna kommer kunna ha möjlighet att idrotta utomhus.

– Det var ju väntat att Finland sakta men säkert skulle luckra på sina tuffa linjer, säger SVT:s Finlandskorrespondent Hasse Svens.

Trots att man nu alltså lättar på restriktionerna är många Finländare fortsatt kritiska.

– Ett problem för Finland, som har haft de här tuffa reglerna, är att många undrar ju då: ”Varför hade vi de här tuffa reglerna, varför stängde vi in Helsingfors och Nylands län när vi nu kan öppna så här mycket som vi gör?”, säger Hasse Svens och fortsätter.

– Den här nya linjen som den finländska regeringen nu väljer är det kanske mer än hälften av befolkningen som tycker att det är bra men det finns också väldigt många som är kritiska till den. Jag vet flera familjer som inte kommer skicka sina barn till skolan den 14 maj. Utan man kommer begära tillstånd att behålla sina barn hemma för att de inte ska smittas.

Kommer komma en andra våg

Hasse Svens fortsätter att berätta att experter i Finland säger och har länge sagt att det kommer komma en andra våg.

– Vi kommer få se ett mer öppet Finland, lite mer från 14 maj och ännu mer från 1 juni. Men sen sa ju faktiskt regeringen att ni får vara beredda på att om coronaviruset får en ökad spridning, då drar vi tillbaka på några av de här öppningarna och sluter det finländska samhället igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet