EU:s svar: Kan införa svarstullar redan i juni

Uppdaterad
Publicerad

USA:s handelsminister Wilbur Ross bekräftade under torsdagen att man kommer att införa tullar på stål- och aluminiumvaror från EU. EU-kommissionär för handelsfrågor Cecilia Malmström höll på fredagseftermiddagen en presskonferens om EU:s svar på tullarna.

– Det är ett väldigt olyckligt beslut från USA:s sida. Det här kommer orsaka stor skada för våra stål- och aluminiumindustrier. Beslutet skadar jobb inom EU och i USA, sa Cecilia Malmström när hon öppnade fredagens presskonferens.

USA hänvisar till amerikanska säkerhetsintressen, ett argument som Malmström hävdar är irrelevant.

USA:s nya tullar

– Det är ren och skär protektionism.

Anmäler till WTO

Nu ska man anmäla USA:s beslut till Världshandelsorganisationen, där en domstol ska avgöra om USA har rätt att införa tullarna eller om de är felaktiga.

Malmström nämnde även Kina som en problematisk aktör i stålhandeln. Hon lyfte Kinas överkapacitet i stålproduktion, och deras patentregler som gör att europeiska företag i Kina måste lämna över äganderätt till kinesiska företag. Även det vill man anmäla till WTO.

Nu kollar man från EU:s sida på att införa svarstullar. Sådana kan tidigast träda i kraft 20 juni.

Europa kritiserar USA:s beslut

Avgifterna som USA har infört innebär 25 procent på stål och 10 procent på aluminium.

Ross uppgav inte vad USA ville ha för eftergifter från EU:s sida för att eventuellt häva stål- och aluminiumtullarna.

Beskedet har fått omvärlden att reagera starkt.

– Detta beslut är inte i enlighet med internationell handelslag, så det är olagligt, säger Frankrikes president Emmanuel Macron.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kallar tullbeslutet ”fullständigt oacceptabelt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s nya tullar

Mer i ämnet