– Jag är övertygad om att vi kan få ett bra avtal, sa May till EU-ledarna på mötet. Foto: TT

Efter uppgifter om omröstning – det här händer med brexit

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen rapporterade Sky News att den brittiska premiärministern Theresa May hotas av en misstroendeomröstning i partiet. Men varför händer det – och vad innebär det för Brexit?

SVT Nyheter reder ut.

Vad är det som händer?

– Just nu hävdar några konservativa ledamöter att tillräckligt många från Theresa Mays partigrupp i parlamentet har begärt en omröstning om förtroendet för henne. För att en omröstning ska inledas krävs det att 15 procent av ledamöterna gör det, det vill säga 48 stycken. Ett 20-tal ledamöter har öppet bekräftat att de begärt omröstning, säger SVT Nyheters Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Brexit

Varför händer det?

– Starka reaktioner hos en rad konservativa ledamöter i parlamentet har kommit sedan regeringen i onsdags godkände utkastet till avtal med EU om utträde ur unionen. I korthet menar de att Theresa Mays förslag säljer ut landet och att det behövs en ny partiledare som kan driva fram en hårdare brexit med färre löften till EU.

Om Theresa May får gå, vad händer med den plan som förhandlats fram?

– Det beror på vem som skulle efterträda henne. Den som är premiärminister har så klart möjlighet att dra tillbaka avtalet fram tills det är undertecknat. Men det ska undertecknas i Bryssel redan på söndag nästa vecka och till dess kommer maktstriden i Theresa Mays parti inte vara avgjord. Däremot kan en ny partiledare som vill skrota avtalet efter att det undertecknats uppmana partikamraterna att rösta ner det i parlamentet.

Måste man börja om från början igen?

– Om parlamentet skulle rösta ner avtalet och inga försök görs att lägga fram det för en andra omröstning, så står Storbritannien och EU på ruta ett igen. Men med bara månader kvar tills utträdesdagen 29 mars, säger Christoffer Wendick.

Om Theresa May tvingas bort, blir det mer sannolikt med en ny folkomröstning om brexit?

– Om avtalet röstas ner av parlamentet, kommer oppositionen kräva att premiärministern utlyser nyval. Oppositionen kan dock inte tvinga fram det om de saknar majoritet i parlamentet. I ett sådant läge har oppositionsledaren Jeremy Corbyn från Labourpartiet öppnat för att kampanja för en ny folkomröstning. Detta skulle öka på trycket på regeringen att kalla till en andra folkomröstning, säger Christoffer Wendick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet