Förtroendet för Storbritanniens premiärminister Theresa May är ifrågasatt och frågan är om det kommer bli en omröstning om det. Foto: Matt Dunham/TT

Medieuppgifter: Förtroendeomröstning för May efter brexitavtal

Uppdaterad
Publicerad

Enligt källor till Sky News är det sannolikt att det blir en förtroendeomröstning om Storbritanniens premiärminister Theresa May efter att ett brexitavtal har förhandlats fram.

– Det finns uppgifter om att man närmar sig den mängd ledamöter som krävs för att kalla till företroendeomröstning. Ordförande som hanterar omröstningen är på väg tillbaka till London och det är han som kan bekräfta att han har breven från Toryledamöter som kräver en förtroendeomröstning, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Enligt The Telegraph har just nu 20 konservativa parlamentsledamöter själva uppgett att de har lämnat in sina misstroendeförklaringar mot Theresa May. För att en omröstning ska inledas krävs enligt partistadgar att 15 procent av ledamöterna gör det. Det skulle innebära att det behövs 48 ledamöter för att väcka en omröstning mot Theresa May.

Brexit

”May kan andas ut”

Flera ministrar avgick efter att Theresa May fått med sig sin regering på det omstridda brexitavtalet. Det har även spekulerats i om Michael Gove, en stark brexitförespråkare och miljöminister i Theresa Mays regering, också skulle avgå. Men på fredagen meddelade han och Liam Fox, Chris Grayling, Penny Mordaunt och Andrea Leadsom att de kommer att stanna kvar.

– Theresa May kan andas ut. Hade han, som är en av de mest erfarna i hennes regering avgått hade det blivit mycket tufft för Theresa May i dag, säger Christoffer Wendick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet