Foto: TT arkiv

Theresa May försvarar sitt avtal: Alla blir inte lyckliga

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska premiärministern Theresa May försvarar brexitavtalet i parlamentet. – Vi är nära ett brexitavtal även om det inte är bekvämt eller gör alla lyckliga, säger hon.

Den brittiska premiärministern är hårt pressad av avhopp från regeringen efter uppgörelsen om ett brexitavtal under onsdagskvällen. Det tyngsta avhoppet var chefsförhandlaren och brexitministern Dominic Raab. Han följdes av ytterligare två ministrar.

Theresa May sa i sitt tal till parlamentet att regeringen uppnått ”ett avgörande genombrott” med det förhandlade avtalet. Hon tackade de ministrar som avgått men hävdade att hon vill lägga fram utkastet för parlamentet.

Brexit

– Det är ett utkast, inte det slutgiltiga avtalet, betonade hon. – Det är det bästa vi har och är i vårt nationella intresse, och det ska se till att det blir ett smidigt utträde ur EU, säger hon.

– Jag påstår inte att det har varit en bekväm resa eller att vi eller EU är nöjda med alla delar av avtalet, tillägger May.

– Vi kan välja ett dåligt avtal, vi kan välja att lämna EU utan ett avtal eller vi kan välja att försöka få till ett bra avtal. Jag väljer ett bra avtal. Jag har ett ansvar för hela det brittiska folket.

Hon fick kritik för ett halvhjärtat avtal av oppositionens Jeremy Corbyn från labour. Han krävde att avtalet dras tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet