Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kommer inte går med på USA:s uppmaning om vapenvilja i norra Syrien.

Efter USA:s uppmaning – Erdogan vägrar vapenvila

Publicerad

Recep Tayyip Erdogan är inte intresserad av att förhandla med den kurdiska milisen i norra Syrien.
– Det har aldrig hänt i Turkiets historia att staten sitter vid samma bord som en terrororganisation, säger presidenten under ett tal i parlamentet, där han råder kurderna att dra sig tillbaka från området.

Erdogans uttalande är ett svar på USA:s uppmaningar till vapenvila. Även till inhemsk media säger presidenten att han inte är intresserad av en sådan.

– De säger till oss att vi ska utlysa vapenvila. Vi kan aldrig utlysa vapenvila, sade Erdogan enligt tidningen Hurriyet, och lade till att det gäller tills Turkiet har rensat gränsen från ”terrororganisationen”, och syftar på den kurdiska YPG-milisen.

Erdogan, som lät sig intervjuas på ett flygplan på väg hem från Azerbajdzjan, sade sig heller inte vara oroad över att den syriska regimens styrkor har gått in i staden Manbij.

– Regimens intåg i Manbij är inte en så väldigt negativ utveckling för oss. Varför? För att det är deras eget land, sade han och lade till att det viktiga för Turkiet är att få bort den kurdiska milisen.

Inbjudan från Ryssland

– Det snabbaste sättet att avsluta offensiven vore om kurderna i området lägger ned vapnen och drar sig tillbaka från den så kallade säkra zon som Turkiet vill upprätta på den syriska sidan av gränsen, säger Erdogan.

Offensiven avslutas när den planerade zonen är etablerad, och det är inget som Turkiet kommer att förhandla om, understryker han.

Rysslands president Vladimir Putin har via telefon diskuterat konflikten i Syrien med Erdogan, där han även bjöd in honom till Ryssland för ett arbetsmöte.

Erdogan tackade ja till inbjudan och ledarna var överens om behovet av att förebygga konfrontationer mellan den turkiska armen och de syriska styrkorna, uppger Putins kansli i ett uttalande. Där står även att Putin tog upp farhågor om ”terrorister som försöker rymma och infiltrera grannländer” under offensiven.

Initiativet till samtalet kom från Turkiet, enligt Kreml.

Pence till Ankara

USA:s vicepresident Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo reser under onsdagen till Ankara för att bland annat träffa Erdogan, och då försöka få presidenten att avbryta offensiven mot kurderna.

– De försöker pressa oss att avbryta vår insats. Vi har ett klart definierat mål. Vi är inte oroliga över sanktionerna, sade Erdogan.

Turkiet vill upprätta en så kallad säker zon som sträcker sig tre mil från gränsen in i norra Syrien, från Manbij till den irakiska gränsen. Planen är att flytta upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som finns i Turkiet dit.

Enligt Erdogan har 1 000 kvadratkilometer av syriskt territorium hittills ”befriats från separatisternas terrororganisation”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiets offensiv i Syrien

Mer i ämnet