Foto: TT

Egypten om attacken: Är lite amatörmässigt

Uppdaterad
Publicerad

Säkerheten på den egyptiska semesterorten Hurghada har förstärkts efter fredagens attack. Motivet är fortfarande oklart, men enligt turismministern var angriparna för ”amatörmässiga” för att vara del av en terrorgrupp.

Hotellen i Hurghada har förstärkt säkerheten och placerat ut säkerhetsvakter efter attacken i går mot hotellet Bella Vista. Tre personer skadades i attacken, en av dem var svenske Sammie Olovsson.

Myndigheterna håller på att utreda dådet, men motivet är fortfarande oklart.

Hotellattack i Hurghada

De två gärningsmännen uppträdde ”amatörmässigt”, enligt Egyptens turismminister Hisham Zazou.

– Om någon vill påstå att det här utförts av någon terroristgrupp, så är det lite amatörmässigt för det, konstaterar ministern i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

– De använde bara knivar. Om någon verkligen skulle vilja skapa en fruktansvärd situation så skulle han inte använda kniv.

Terrorforskare: Måste ha is i magen

Enligt Hans Brun, terrorforskare vid Kings College, är det för tidigt att uttala sig om exempelvis den extrema jihadistgruppen Islamiska Staten (IS) ligger bakom attacken.

– Man måste ha is i magen. Nu kommer informationen att spruta ut. En del information kommer vara felaktig och en del information kommer vara riktig, säger Hans Brun till SVT Nyheter.

Vägspärrar och poliser

Max Lagerbäck från Stockholm befinner sig i Hurghada på semester. Under morgonen besökte han hotellet Bella Vista tillsammans med sin sambo och beskriver en markant höjning av säkerhetsnivån.

– Det var en tryckt stämning och alla möjliga poliser var där, säger han till TT.

Enligt honom säger hotellpersonal och polis att det rör sig om vanlig brottslighet.

– De hävdar att medierna blåser upp det till ett terrorattentat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotellattack i Hurghada

Mer i ämnet