Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ekonomiprofessorns analys av hur Storbritanniens regering har skött den rådande ekonomiska krisen i klippet. Foto: Aaron Chown/AP/TT & SVT

Ekonomiprofessorn om Truss vändning: ”Helt enkelt fel politik”

Publicerad

Att Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss och hennes regering föreslog skattesänkningar i en tid med skenande inflation var fel väg att gå. Det menar John Hassler, professor i nationalekonomi.

– Breda skattesänkningar och stimulanser är helt enkelt fel politik, säger han i SVT:s Aktuellt.

På ett dygn gjorde Liz Truss en politisk U-sväng, från att på söndagen ha försvarat skattesänkningarna för höginkomsttagare till att, på måndagen, ha gett upp dem.

John Hassler, professor i ekonomi, tror att Storbritanniens nya premiärminister, som var en stark förespråkare av Brexit, ville visa handlingskraft genom förslaget.

– Det fanns en tanke bland dem som var förespråkare av Brexit att man skulle göra om Storbritannien och skaka liv i det. Det tyckte man inte Boris Johnson hade klarat av och nu skulle man göra det med en rivstart, säger han.

Varför förslaget landade fel tror Hassler beror på två saker: Dels tog man inte hänsyn till landets ekonomiska experter, dels lades förslaget fram vid fel tidpunkt.

– I det här läget som Storbritannien befinner sig i, med en skenande inflation och en efterfrågan som egentligen är för stor i förhållande vad ekonomin klarar av att producera, så ska man inte stimulera. Breda skattesänkningar och stimulanser är helt enkelt fel politik, säger John Hassler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.