Den brittiska premiärministern Liz Truss backar från ett kritiserat budgetförslag. Foto: Stefan Rousseau / TT

Truss drar tillbaka kritiserat budgetförslag

Uppdaterad
Publicerad

Liz Truss backar från sitt kontroversiella budgetförslag, bekräftar finansminister Kwasi Kwarteng.”Vi förstår och vi har lyssnat”, skriver han på Twitter.

Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss har fått en minst sagt tuff start på ledarposten. Efter omfattande kritik drar regeringen nu tillbaka sitt förslag om att sänka marginalskatten för höginkomsttagare.

”Det är tydligt att avskaffandet av 45-procentskatten har blivit en distraktion från vårt huvudsakliga mål att tackla de utmaningar vårt land står inför”, skriver Kwarteng på Twitter och meddelar därefter att man inte går vidare med förslaget.

”Vi förstår och vi har lyssnat”, skriver han.

Under söndagen – den första dagen på Tories årliga kongress – pressades Truss av BBC om förslaget att sänka marginalskatten för höginkomsttagare till 40 procent från dagens 45 procent. På en direkt fråga om förslaget hade förankrats hos övriga regeringen svarade premiärministern med ett klart och tydligt nej.

– Nej. Det var ett beslut som finansministern fattade, sade Truss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.