Räntehöjningen är den högsta på 27 år. Foto: TT

Storbritannien rekordhöjer räntan

Uppdaterad
Publicerad

Bank of England höjer räntan med 50 punkter – den största höjningen sedan 1995. De nya styrräntan blir därmed 1,75 procent.

Centralbanken meddelar även att Storbritannien väntas att gå in i recession senare i år.

Bank of England har kontinuerligt höjt räntan med 25 punkter sedan december förra året och enligt analytiker tillfrågade av Bloomberg trodde 80 procent på en dubbelhöjning under torsdagen.

Recession väntar

”Storbritannien väntas gå in i en recession från och med det fjärde kvartalet i år”, skriver banken i en tillhörande rapport. Hushållens reala inkomster beräknas falla kraftigt både i år och 2023, och konsumtionstillväxten blir negativ.

Storbritanniens inflation var i juni 9,1 procent – den högsta nivån på mer än 40 år. Landets centralbank meddelade då att den räknar med en inflation på över 9 procent de närmaste månaderna och så mycket som runt 11 procent i oktober.

Storbritanniens centralbank meddelade även att mycket är kopplat till energipriser.

Centralbanken ger nu en ny inflationsprognos på 13 procent i det fjärde kvartalet. De tror sedan att inflation blir kvar på höga nivåer genom 2023, innan den går tillbaka till målet på 2 procent året efter.

Dagens höjning röstades igenom nästan enhälligt då det bara var en person som röstade nej, rapporterar AP.

Politiska läget påverkar

Samtidigt kan det inrikespolitiska klimatet i Storbritannien komplicera bankens arbete. De konservativa kandidaterna Liz Truss och Rishi Sunak gör just nu upp om vem som blir Storbritanniens nästa premiärminister, och de båda har vitt skilda åsikter om var skatte- och lånenivåerna ska ligga. Det kan kräva olika reaktioner från centralbanken.

Liz Truss har lovat omedelbara skattesänkningar både för privatpersoner och företag. Enligt ekonomer tillfrågade av Bloomberg skulle det kunna bidra till en stimulering av ekonomin – men också fortsatt hög inflation, vilket i sin tur kan göra att centralbanken agerar kraftfullare och höjer räntan ännu mer.

Rishi Sunak, som även var landets tidigare finansminister, var snabb med att kommentera dagens höjning. Han har flera gånger kritiserat Liz Truss löfte om skattesänkningar.

– Banken har agerat i dag och det är nödvändigt att den framtida regeringen tar tag i inflationen och inte förvärrar läget, sade han när centralbankens besked kom, rapporterar Reuters.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexandra Strålberg, chefekonom Länsförsäkringar tipsar om hur du som privatperson ska tänka nu när räntan har höjts. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer