Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lis Truss tackade motståndaren Rishi Sunak i sitt första tal. Foto: Adrian Dennis/TT

Liz Truss väljs till ny Toryledare

Uppdaterad
Publicerad

Liz Truss har valts till ny partiledare för konservativa Tories i Storbritannien. Hon väntas ta över posten som premiärminister under tisdagen.

– Det är en ära att ha blivit vald, säger Truss i ett tacktal.

Två kandidater vaskades tidigare under sommaren fram till den avgörande omröstningen, tidigare finansministern Rishi Sunak och utrikesministern Liz Truss.

Sunaks slogan ”Ready for Rishi” besvarades dock med ett nej. Liz Truss klassiska högerbudskap om sänkta skatter vann till slut medlemmarnas gillande.

Truss var segertippad på förhand. Men när Sir Graham Brady, ordförande för den så kallade 1922- kommittén, avslöjade segersiffrorna var det med en något mindre marginal än väntat. Truss fick till slut 57 procent av medlemmarnas röster.

I sitt tacktal riktade hon sig till sina motståndare i kampen om partiledarposten och riktade dessutom ett särskilt tack till föregångaren Boris Johnson.

– Du fick Brexit genomfört, du krossade Jeremy Corbyn (tidigare Labour-ledaren reds. anm.), du rullade ut vaccinprogrammet och du stod upp mot Vladimir Putin, säger Truss.

Tories bakom Labour

Enligt opinionsmätningar ligger Tories en bra bit bakom socialdemokratiska Labour, efter de skandaler som präglat Boris Johnsons tid som premiärminister och som också utlöste hans avgång.

47-åriga Truss har nu två år på sig att vända trenden, efter det att hon tillträder i morgon, tisdag. Nästa val behöver inte hållas förrän någon gång vintern 2024–2025.

Och det var en segerviss Liz Truss som applåderas av partikamraterna efter att resultatet blev känt. Tories kommer vinna nästa val, lovade Truss som avslutade tacktalet med orden:

– Vi kommer leverera, vi kommer leverera, vi kommer leverera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det händer efter måndagens omröstning – hör SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson. Foto: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.