Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av kandidaterna som det snackas om att ta över efter Boris Johnson är den tidigare finansministern Rishi Sunak – Men vem är han?

Rishi Sunak vill ta över som Storbritanniens premiärminister

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare brittiske finansministern Rishi Sunak meddelade på fredagseftermiddagen att han vill ta över rollen som ny ledare för det konservativa partiet Tories.  

“Låt oss återställa förtroendet, återuppbygga ekonomin och återförena landet”, skriver han på Twitter i sin nylanserade partiledarkampanj. 

Den brittiske premiärministern Boris Johnson tillkännagav i torsdags att han avgår efter massiv kritik från det egna partiet. Detta efter att ett 60-tal ministrar och parlamentsledamöter lämnat sina poster i protest mot Johnsons ledarskap och skandaler. 

En av de första som valde att avgå i protest var den högprofilerade finansministern Rishi Sunak, som även var en bidragande faktor till massavhoppen och Johnsons fall. 

I en video publicerad på Twitter, lanserar Rishi Sunak nu sin partiledarkampanj och meddelar att han är mer än redo att ta över som både partiledare och premiärminister. 

– Någon måste ta tag i denna situation och fatta rätt beslut, säger han i videon. 

”Patriotism, rättvisa och hårt arbete”

I videon berättar han om sin bakgrund och invandrararv, samt de möjligheter som Storbritannien gett hans familj. Han berättar att han lovar att ge nästa generation samma möjligheter. 

– Jag vill leda detta land i rätt riktining. Jag hade den tuffaste uppgiften under den tuffaste tiden med covid-19 och mina värderingar är ickeförhandlingsbara – patriotism, rättvisa och hårt arbete, säger han i videon. 

Boris Johnson kommer att fortsätta som premiärminister tills att en ny kandidat är utsedd. Bland annat cirkulerar andra tänkbara kandidater som utrikesministern Liz Truss och försvarsministern Ben Wallace. Den sistnämnda meddelade dock under lördagen att han inte kommer ställa upp i partiledar-kampen.

”Efter noga övervägande och samtal med kolleger och familj, har jag beslutat att inte delta i tävlingen om att leda det konservativa partiet.”, skriver han på Twitter.

Redan fått stöd av partikollegor

En tidsplan för hur och när en ny efterträdare ska utses kommer att meddelas nästa vecka, enligt BBC. Målet ska vara att ha en ny partiledare och premiärminister på plats i september.  

Kort efter att Rishi Sunak publicerat sin kandiatvideo, meddelade fler tunga namn sitt stöd för hans kandidatur. Bland annat ledaren för det brittiska underhuset, Mark Spencer, den konservative ledamoten Oliver Dowden och tidigare partiordförande för Tories Liam Fox. 

Boris Johnsons avgång kommer efter en rad skandaler, inte minst den så kallade Partygate, där han anklagades för att ha festat i regeringskansliet, som även är hans bostad, under pandemin när Storbritannien befann sig under strikt lockdown.

Nu senast erbjöd Boris Johnson den konservativa politikern Chris Pincher ett toppjobb inom regeringen trots anklagelserna om sexuella trakaserier. Chris Pincher tvingades avgå och det uppdagades sedan att premiärministern under flera år varit fullt medveten om Chris Pinchers beteende och tidigare anklagelser om sexuella trakasserier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.