Nayib Bukele. Foto: Rodrigo Sura/TT

El Salvador vill ha bitcoin som betalmedel

Uppdaterad
Publicerad

El Salvadors president Nayib Bukele kommer att lägga fram ett lagförslag om att tillåta bitcoin som officiellt betalningsmedel i det centralamerikanska landet.

– På kort sikt kommer det att generera jobb och hjälpa till att inkludera tusentals som står utanför den formella ekonomin, sade Bukele i en video på konferensen Bitcoin 2021 i Miami, som avslutades på lördagen.

Lagförslaget kommer att läggas fram till kongressen nästa vecka, enligt den 39-årige presidenten.

Bukele säger att man utreder möjligheten att salvadoraner som lever utomlands ska kunna skicka bitcoin till sina släktingar hemma i El Salvador och på så sätt slippa dyra avgifter.

– Det här kommer att förbättra livet och framtiden för miljoner, säger Bukele.

70 procent av landets befolkning har inte ett bankkonto och många är beroende av finansiellt stöd från släktingar utomlands.

Bolaget bakom en app för mobilbetalningar, som lanserades i El Salvador i mars, säger i ett uttalande att de välkomnar förslaget och samarbetar med landet för att bitcoinlanseringen ska lyckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.