Elbolag anklagas för att ligga bakom jättebranden i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

Bristande underhåll av kraftledningar ledde till att gnistor slog ned i det torra landskapet, och på så sätt startade den jättelika branden i norra Kalifornien. Det menar ett 20-tal personer som drabbats och nu stämmer de ett energibolag som man menar bär ansvaret. Samtidigt stiger nu dödssiffran till 48.

Ytterligare sex omkomna personer har hittats vid staden Paradise i Kalifornien, där nu 48 människor har bekräftats döda i den katastrofala brand som drabbat området. Det är det högsta kända dödstalet i en brand i delstaten.

En grupp personer som förlorat sina hem i den jättelika branden i norra delarna av Kalifornien har gått samman och stämt ett San Francisco-baserat gas- och energibolag. De drabbade menar att bolaget PG&E bär ansvar för att branden bröt ut från första början. Företaget har inte tagit sitt ansvar och utfört nödvändigt underhåll av kraftledningar, anser gruppen.

”Vårdslöst, slarvigt, hänsynslöst”

Branden har helt ödelagt den 27 000 invånare stora staden Paradise, och ett stort område runtomkring. Detta är ett ”direkt resultat av vårdslöshet, slarvighet, hänsynslöshet och/eller olaglighet” från PG&E:s sida, skriver man i sin stämningsansökan.

Bolaget har ännu inte svarat på kritiken eller kommenterar stämningen.

PG&E ska så sent som förra veckan ha uppgett att man haft problem med en kraftledning nära staden Paradise. Exakt vad som startat branden är långt i från klarlagt, släcknings- och räddningsarbetet pågår för fullt och över 15 000 byggnader bedöms fortfarande vara i fara.

Mer än 50 000 invånare är evakuerade från det 50 500 hektar stora området där den så kallade Camp-branden härjar. Räddningsmanskap har skapat brandgator runt närmare en tredjedel av branden.

Många saknas fortfarande

Sökteam med hundar fortsätter sökandet efter fler människor i området, som ligger runt 28 mil norr om San Francisco.

Tidigare har 228 människor rapporterats saknade. Polisen arbetar med att lokalisera nästan 1 300 människor, där anhöriga har bett polisen att kontrollera att de mår bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.