Satellitbilden visar hur enorma skogsområden förtärs av skogsbränder vid staden Paradise i norra Kalifornien. Foto: Nasa/AP/TT

Kalifornien-bränderna syns tydligt från rymden

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbränderna i Kalifornien är så pass omfattande att de tydligt syns på Nasas satellitfoton från rymden. Totalt har över en kvarts miljon tvingats fly från bränderna och minst 31 människor har omkommit.

Av staden Paradise norr om Sacramento finns inte mycket kvar: Fler än 6 700 byggnader har slukats av elden. Elden spreds så snabbt att det inte fanns någonting som brandmännen kunde göra åt spridningen.

29 människor har bekräftats döda i eldsvådan där, men närmare 230 människor saknas fortfarande i området.

I södra Kalifornien växer ”Woolsey”-branden. Mellan fredag och söndag blev den dubbelt så stor och myndigheter uppmanar 250 000 invånare i närliggande områden att lämna sina hem och två personer har hittats döda. Evakueringen gäller bland annat den kändistäta kuststaden Malibu.

Röken från de stora skogsbränderna i södra och norra Kalifornien sprids hundratals mil ut över Stilla havet av de starka Santa Ana-vindarna. Foto: Nasa/AP/TT

På Nasas satellitfoton syns tydligt hur de så kallade Santa Ana-vindarna för röken från bränderna med sig. Santa Ana-vindar är starka, mycket varma och torra vindar som blåser från ökenområdena i öst mot kusten. De försvårar kustbränderna eftersom vindarna ökar i hastighet när de passerar genom dalar och drar upp stoft och ytterligare torkar ut vegetationen, vilket ökar risken för bränder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Kalifornien

Mer i ämnet