Eleverna protesterar mot vapnen: ”Måste sluta säljas”

Uppdaterad
Publicerad

”Skydda mig.”

Tioårige Eragon Bennett håller upp en skylt med texten ovan vid Kapitolium i Tallahassee.

– Jag tänker på skolskjutningar ibland, säger han.

Budskapet är ganska enkelt: Aldrig mer.

Överlevare från skolskjutningen i Parkland samlas idag i delstatshuvudstaden Tallahassee för att prata med politiker och framföra sitt budskap.

Skolskjutningen i Florida

Men de 110 eleverna som rest 722 kilometer tvärs över delstaten, för att träffa makthavare, är långt från ensamma. Utanför Kapitolium finns hundratals lokala skolelever som fått dagen ledigt för att hjälpa till och demonstrera.

”Måste sluta säljas”

En av dem är 15-åriga Brianna Allen, som håller upp en skylt med frågan ”Är jag näst på tur?”.

15-åriga Brianna Allen Foto: Carina Bergfeldt

– Jag kan inte hitta en enda anledning till varför man skulle ha ett halvautomatiskt vapen. Det är mitt budskap, de måste sluta säljas, säger hon.

Ett par steg bort står 10-årige Eragon Bennett med en skylt där det står ”Keep me safe”.

10-årige Eragon Bennett Foto: Carina Bergfeldt

– Jag tänker på det ibland, jag vill inte vara rädd, säger han.

Stöd från Hollywood

Skoleleverna kräver hårdare vapenlagar, men de möter tufft motstånd. Så sent som igår röstade delstatspolitikerna ned ett förslag att titta på en restriktion i Florida.

Enligt överlevarna själva finns det dock inga planer på att ge upp.

Dagens möte är det första för motståndsrörelsen #neveragain, och för att hålla liv i kampen får de hjälp från Hollywood.

Skådespelaren George Clooney och hans hustru, advokaten Amal Clooney, har donerat 4,5 miljoner kronor till den nystartade organisationen. Pengarna hann knappt komma in på kontot innan Oprah Winfrey gjorde samma sak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolskjutningen i Florida

Mer i ämnet