Många digitala klockor runtom i Europa har visat fel tid sedan i januari på grund av en elkonflikt mellan Kosovo och Serbien. Foto: TT

Elunderskott åtgärdat – europeiska klockor går nu rätt

Uppdaterad
Publicerad

Det underskott i det transeuropeiska elnätet som fått många klockor i Europa att visa fel tid har nu åtgärdats, enligt nyhetsbyrån AP.

Sedan januari har ett något udda problem drabbat många klockor i runt 25 europeiska länder, bland dem Polen, Portugal, Danmark och Turkiet, rapporterade New York Times förra månaden. Även Tyskland och Grekland har varit drabbade, enligt AP.

Digitala klockor som visar tiden med hjälp av elnätets frekvens – exempelvis de som finns på ugnar, radioapparater och i värmesystem – har släpat efter tiden med upp till sex minuter.

I mars förklarade European Network of Transmission System Operators for Electricity (ENTSO-E), som driver det kontinentala europeiska elnätet, vad problemet berodde på – en konflikt mellan Kosovo och Serbien.

Sänkt frekvens

Kosovo – som utropade självständighet från Serbien 2008, vilket Serbien inte erkänt – delar ett transeuropeiskt högspänningsnät med Serbien och många andra europeiska länder. Enligt ENTSO-E hade elnätet i mars förlorat 113 gigawattimmar, då Kosovo sedan mitten av januari förbrukat mer el än de producerat.

Serbien, som enligt avtal har skyldighet att kompensera för Kosovos elunderskott, har dock vägrat åtgärda situationen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Detta har lett till att det europeiska elnätets frekvens under ett par månader legat på 49,96 hertz, snarare än det vanliga 50 hertz. Denna till synes försumliga skillnad har lett till att elnätsdrivna klockor, i länder som är anslutna till nätet, legat några minuter efter tiden. ENTSO-E säger att man ”aldrig tidigare varit med om något liknande”.

Problemet löst

På tisdagen meddelar AP att de 25 drabbade länderna gått samman för att lösa problemet. ENTSO-E:s talesperson Claire Camus sade under tisdagen att de drabbade klockorna ”visar rätt tid från och med i dag”.

Storbritannien, Norge, Sverige och flera andra länder, som inte använder det kontinentala nätet, har varit förskonade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.