Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Demonstranterna satte eld på markisen till den restaurang för Emmanuel Macron firade efter att ha kvalificerat sig till den andra omröstningen i presidentvalet 2017. Foto: Christophe Ena/AP/TT

Elfte dagen av protester i Frankrike – 400 000 demonstranter

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals människor demonstrerar på torsdagen mot den franska presidentens pensionsreform – för elfte dagen i ordningen. Flera bränder har startats och poliser har kommit till skada.

Under gårdagen möttes de två sidorna av konflikten för första gången sedan regeringen la fram det omtvistade pensionsförslaget i januari. Men samtalet mellan Frankrikes åtta största fackföreningar och landets premiärminister Élisabeth Borne slutade i ett dödläge, enligt France 24.

– Det är helt klart ett misslyckande när premiärministern inte ens möjliggör en väg in i diskussionen, sade Cyril Chabanier, talesperson för fackföreningarna.

Folksamlingar och bränder

Restaurangen La Rotonde i stadsdelen Montparnasse i Paris blev mål för en grupp våldsamma demonstranter som satte markisen i brand. Restaurangen är symbolisk i den mening att Macron hade sitt firande där efter att ha kvalificerat sig till den andra omröstningen i presidentvalet 2017.

Landets näst största fackliga centralorganisation CGT uppskattar att 400 000 människor deltar i demonstrationerna i Paris på torsdagen, enligt France24. Dock väntas inrikesdepartementet utfärda sin egen uppskattning under dagen – vilken ofta skiljer sig avsevärt från fackföreningarnas.

Porten till Frankrikes centralbank Banque de France sattes även den i brand på torsdagen. Foto: Jean-Christophe Verhaegen/AFP/TT

Polis förlorade medvetandet

20 personer har hittills häktats i huvudstaden, rapporterar polismyndigheten enligt Le Parisien. Flera poliser uppges även ha skadats i tumulten, varav en förlorade medvetandet då hon fick en kullersten kastad mot sin hjälm.

Franska unionens säkerhetsstyrkor täckta med ansiktsmasker deltar i demonstrationen. Foto: Teresa Suarez/EPA/TT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter svarar på tre frågor om protesterna. Kan de ändra något? Foto: SVT/Karin Airaksinen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.