Elon Musk ska lansera ett utmanare till den uppmärksammade chatroboten ChatGPT. Foto: Carina Johansen /NTB

Elon Musk ska lansera nya AI-tjänsten TruthGPT

Publicerad

Affärsmannen Elon Musk planerar att lansera en ny AI-tjänst vid namn TruthGPT. Målet är att utmana den Microsoftstödda chatboten ChatGPT.

Tesla- och Twitterägaren Elon Musk ger beskedet i en intervju med Fox News.

Samtidigt kritiserar han Open AI, företaget som stöds av Microsoft och står bakom ChatGPT. Enligt Musk är mjukvaran till den uppmärksammade AI-tjänsten programmerad av ”vänstervridna experter” som ”lärt chatboten att ljuga”.

”Sanningssökande AI”

Utöver det anklagar han Google-vd:n Larry Page för att inte ta AI-säkerhet på allvar.

– Jag kommer att starta någonting som jag kallar för TruthGPT, eller en maximalt sanningssökande AI som försöker förstå universums natur, säger han och fortsätter:

– Jag tror att detta kanske är den bästa vägen till säkerhet i hänseendet att en AI som bryr sig om att förstå universum sannolikt inte kommer att förinta mänskligheten eftersom vi är en intressant del av universum.

Källor uppger för Reuters att han har värvat AI-forskare från Google till projektet.

Tidigare har Musk varnat för konsekvenserna med AI och uppmanat till ett halvårs paus i framtagandet av nya avancerade system tills samhället har ”kommit ikapp”. I intervjun upprepar han sina varningar och hävdar att AI har ”potentialen, hur liten man än anser att sannolikheten är, att förgöra civilisationen”. 

Medgrundare till Open AI

Musk var en av medgrundarna till Open AI när företaget skapades 2015. Han lämnade dock bolagsstyrelsen 2018.

”Jag var tvungen att fokusera på att lösa en smärtsam mängd teknik- och tillverkningsbekymmer på Tesla, framförallt, och Space X”, skrev han 2019 på Twitter om orsakerna bakom beslutet.

”Dessutom tävlade Tesla om några av samma personer som Open AI och jag höll inte med om en del saker som Open AI ville göra. Lägg ihop allt det och det var helt enkelt bättre att lämna på god fot”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.