”Överväger att göra Tesla privat vid 420 dollar [per aktie]. Finansieringen säkrad,” skrev Musk den 7 augusti, på sitt konto som har fler än 22 miljoner följare. Foto: Noah Berger/Reuters/TT & skärmdump från Twitter

Teslas vd Elon Musk utreds för bedrägeri efter Twitterutspel om privatisering

Uppdaterad
Publicerad

Tesla-vd:n Elon Musks utspel om att privatisera företaget har lett till en stämningsansökan från USA:s finansdepartement, för att ha ”skapat märkbar förvirring och marknadsstörning”, sedan det visade sig inte ligga någon sanning bakom löftena om en färdig plan för privatiseringen. Musk själv kallar stämningen orättfärdig och han får stöd av Teslas styrelse.

Elbilstillverkaren Teslas vd Elon Musk har stämts av den amerikanska finansinspektionen, SEC, rapporterar bland andra BBC. Stämningen gäller värdepappersbedrägeri och handlar om ett uttalande av Musk på Twitter i somras.

”Överväger att göra Tesla privat vid 420 dollar [per aktie]. Finansieringen säkrad,” skrev Musk den 7 augusti, på sitt konto som har fler än 22 miljoner följare. Tweeten följdes av ett längre resonemang kring Musks påstådda planer att plocka bort bolaget från börsen.

”Marknadsströning”

Uttalandet fick Teslas börsvärde att stiga med 11 procent. Kruxet var att Musk sedan ångrade sig och det visade sig att det heller inte hade funnits någon finansiering redo för att backa upp planerna.

I sin stämningsansökan som inkom i torsdags, menar SEC att Musks uppgifter var ”falska och missledande” och ”skapade märkbar förvirring och marknadsstörning för Teslaaktien och skadade investerare”.

Beskedet om stämningen fick Teslaaktien att falla med 10 procent på New York-börsen.

”Överväger att göra Tesla privat vid 420 dollar [per aktie]. Finansieringen säkrad,” skrev Musk. Foto: Skärmdump från Twitter

Musk: ”Nedstämd och besviken”

Elon Musk själv slår tillbaka mot anklagelserna.

”SEC orättfärdiga agerande gör mig mycket nedstämd och besviken. Jag har alltid agerat sanningsenligt och transparent, med investerarnas bästa i fokus”, säger vd:n i ett uttalande.

Även Teslas styrelse ställer sig bakom sin vd och uppger för CNBC att de har ”fullt förtroende” för Musk.

Kan förbjudas fortsätta leda Tesla

Om SEC får rätt i domstol riskerar Musk dryga böter och kan även åläggas förbud att verka som vd för börsnoterade amerikanska företag – vilket skulle innebära att hans tid som galjonsfigur för Tesla når vägs ände.

Parallellt med SEC:s stämning utreds Musk även för förtal sedan han, också på Twitter, kallat en brittisk dykare för pedofil i samband med sommarens räddningsaktion av en grupp pojkar fast i en thailändsk grotta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer