I Thailand visar folket sin glädje och lättnad efter att alla pojkar och deras fotbollstränare tillsammans med dykare och läkare nu är ute ur grottan. Foto: TT/Sakchai Lalit/Thai Navy SealVisa alla (5)
Visa alla (5)

Alla pojkar och deras fotbollstränare i Thailand räddade

Publicerad

Räddningsinsatsens tredje dag vid Tham Luang-grottorna i Thailand inleddes tidigt svensk tid på tisdagen. På eftermiddagen var alla tolv pojkar, samt deras fotbollstränare räddade, enligt den thailändska marinen.

Thailands marin, Thai Navy Seals, skriver på sin Facebooksida att de tolv pojkarna och deras fotbollstränare nu är ute ur grottan.

De tretton personerna har suttit fast i grottan sedan lördagen den 23 juni, alltså i 17 dagar. Under tisdagseftermiddagen hade samtliga räddats och även de dykare och läkaren som gick in i grottan för att hämta pojkarna hade tagit sig ut.

På en presskonferens som hölls vid grottan under tisdagen meddelade räddningsledaren Narongsak Osottanakorn att pojkarna och deras tränare befinner sig på sjukhus.

– Thailand har ställt upp ordentligt för pojkarna, nationen har enats av den här historien och det blir nu en slags feelgood-känsla när det är över, säger Claes JB Löfgren, SVT:s reporter på plats vid grottan.

Deras öde väckte världens intresse

Pojkarna, som är mellan 13 och 16 år, och deras 25-årige fotbollsledare ville utforska grottsystemet Tham Luang Nang Non efter en fotbollsmatch. På grund av monsunregnen fastnade de i grottan.

Deras öde var oklart till den andra juli, då pojkarna och deras tränare hittades långt in i grottsystemet. Drygt en vecka senare, den åttonde juli, började räddningsinsatsen, som väckte intresse runt om i världen.

Pojkarna kunde inte simma, och regnet och ökad syrebrist i grottan gjorde räddningsinsatsen till en kamp mot klockan.

– Det har varit ett jättelikt uppbåd av journalister. De första dagarna var journalisterna så många att de faktiskt hindrade hjälpoperationerna. Det finns all anledning att förstå att de spärrade av i efterhand, säger Claes JB Löfgren.

Musks ubåt användes inte

Dykarteamet som jobbade under sista dagen bestod av 19 personer, med experter från hela världen i teamet.

Även miljardären Elon Musk hade åkt till platsen, med en miniubåt som han specialbyggt för att bistå med räddningsaktionen. Ubåten har han döpt till Wild boars, ”vildsvinen”, namnet på fotbollslaget som är fast i grottan.

På tisdagen gav den lokala guvernören Narongsak Osottanakorn , som leder räddningsaktionen, beskedet att Musks ubåt inte skulle användas i arbetet.

”Utrustningen är för opraktisk” säger Narongsak till AP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thailändskt pojklag fast i grotta

Mer i ämnet