Elon Musk ska skicka två ingenjörer till Thailand för att hjälpa till med räddningsarbetet. Foto: TT

Elon Musk vill rädda pojklaget – med hoppborgsteknik

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som syrehalterna sjunker i grottan där 12 pojkar och deras tränare sitter fast, kommer nu den kända ingenjören Elon Musk med en annorlunda lösning.

De tolv pojkarna och deras tränare som sitter fast i en grotta i norra Thailand kommer inte att räddas det närmsta dygnet, rapporterar CNN. Orsaken är att det fortfarande är för riskabelt.

Under fredagen dog en räddningsdykare i samband med räddningsaktionen i grottan.

Pojkar fast i grotta i Thailand

Syrehalten har sjunkit till 15 procent

Ytterligare ett bakslag i räddningsarbetet är nya uppgifter om att syrehalterna i grottan sjunker.

Enligt en representant från Thai Navy SEAL har syrehalten sjunkit till 15 procent. Enligt läkare på plats innebär det en allvarlig risk för hypoxi, samma tillstånd som orsakas av höjdsjuka.

Detta kan innebära på att pojklaget inte kan vara kvar i grottan i fyra månader om så skulle behövas, som man tidigare trott.

Ska räddas med uppblåsbar tunnel

Ingenjören och miljardären Elon Musk, som bland annat har företagen Tesla Motors och SpaceX på sin meritlista, ska nu skicka två ingenjörer till Thailand för att se om de kan hjälpa till i räddningsarbetet, skriver CBS News.

Det var efter att en person på Twitter frågade Musk om han kunde hjälpa till att rädda de 12 pojkarna.

Musk svarade via en tweet att man eventuellt kan montera en uppblåsbar tunnel i grottan, som pojkarna kan ta sig ut genom.

Musk skriver vidare att han skickar två ingenjörer. ”Det finns förmodligen flera komplexiteter som är svåra att förstå utan att vara på plats”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojkar fast i grotta i Thailand

Mer i ämnet