De thailändska pojkarna kan tvingas stanna kvar i gruvan i månader innan de kan räddas därifrån. Till vänster anhöriga som väntar på besked. Foto: Soe Zeya Tun/TT

Pojkarna får mat för fyra månader – måste lära sig dyka

Uppdaterad
Publicerad

Det thailändska pojkfotbollslaget har suttit fast i en grotta i nio dagar. Under måndagen hittades de mirakulöst efter en stor sökinsats. Men det väntas dröja innan pojkarna kan tas ut ur grottan – de får nu mat som ska räcka i fyra månader.

Redan kort efter att pojkarna hittades konstaterades att räddningsinsatsen ännu var långt ifrån över. Att få ut pojkarna som är fast i den thailändska grotta kan bli komplicerat.

”Medför stora risker”

”Att hjälpa dem på plats kan medföra risker, beroende på hur svåra dyk det rör sig om men att försöka ta personer som är ovana dykare igenom en grotta är en av de farligaste saker man kan göra”, konstaterade Anmar Mirza, amerikansk expert på grotträddning, i ett mejl till nyhetsbyrån AP under måndagskvällen.

Hon fortsatte:

”Om dyken är svåra så kommer det vara svårt att få fram förnödenheter till pojkarna, men att försöka få ut dem kan innebära ännu större risker”.

Får lära sig dyka

Hennes farhågor visade sig stämma. Thailändska myndigeter förbereder sig nu på en lång räddningsinsats. Under natten till tisdagen, svensk tid, kom beskedet att pojkarna nu får mat som ska räcka i fyra månader. Samtidigt ska pojkarna få lära sig att dyka.

– Vi förbereder leverans av mer mat, tillräckligt för minst fyra månader, och ska träna alla 13 i dykning, samtidigt som vi försöker få bort vattnet, säger marinbefälet Anand Surawan, enligt TT.

Pojkarna och deras fotbollstränare hittades av brittiska dykare under måndagskvällen efter att ha suttit fast i det översvämmade grottsystemet i mer än nio dygn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thailändskt pojklag fast i grotta

Mer i ämnet