Ett räddningsteam på väg in i grottan där pojkarna och deras tränare nu har hittats. Foto: Tham Luang Rescue Operation CenterVisa alla (3)
Visa alla (3)

Pojkarna är funna – men inte ute ur grottan

Publicerad

De första bilderna visar familjemedlemmarnas glädje. Fotbollslaget som varit fast i en grotta i Thailand i sammanlagt nio dagar är nu funna, men ännu inte uppe. Svårigheten med att få pojkarna i säkerhet kvarstår.

Räddningsdykarna har arbetat hårt de senaste dagarna och förberedde sig för en sista ansträngning när man till slut hittade de tolv pojkarna och deras tränare. De senaste dagarnas insats har gjorts möjlig tack vare förbättrade väderförhållanden.

Räddningsarbetarna kunde under måndagen svensk tid närma sig en luftficka i en grottkammare med en upphöjd klippformation. Förhoppningen var att pojkarna nått dit när grottan översvämmades och det inte gick att ta sig ut. Men pojkarna hade tvingats ännu längre in i grottsystemet, och de hittades 300-400 meter från klippformationen.

Mycket fortfarande kvar

Nu återstår dilemmat med att få ut fotbollslaget ur grottan. Gångarna beskrivs som extremt trånga och passagen in till platsen där pojkarna befinner sig går växlar i nivåskillnad.

Ett medicinskt team tillsammans med räddningsexperter ska försöka avgöra om det är bäst att få ut laget med hjälp av dykare eller om man ska ha is i magen och se till att pojkarna får i sig mat och näring innan man påbörjar den komplicerade slutdelen av räddningsaktionen.

Farligaste man kan göra

Grottsystemet, sammanlagt tio kilometer långt, är ett av de största i Thailand. En varningsskylt utanför ingången uppmanar besökare att inte gå in under regnperioden juli—november.

Anmar Mirza, amerikansk expert på grotträddning, skriver i ett mejl till nyhetsbyrån AP:

”Att hjälpa dem på plats kan medföra risker, beroende på hur svåra dyk det rör sig om men att försöka ta personer som är ovana dykare igenom en grotta är en av de farligaste saker man kan göra, även om det rör sig om relativt enkla dyk”, skriver Anmar Mirza och fortsätter:

”Om dyken är svåra så kommer det vara svårt att få fram förnödenheter till pojkarna, men att försöka få ut dem kan innebära ännu större risker”.

Dykarna har kunnat arbeta med hjälp av att de använt långa rep och att de placerat ut lufttankar utmed sträckan.

Ska ge sonen omelett

Utöver dykare har arbetslag arbetat med pumpar för att få ut vatten ur håligheterna och andra har fokuserat på att leta sprickor i berget för att på så sätt hitta det försvunna fotbollslaget.

Pojkarnas familjer kunde glädjas åt att pojkarna hittades men ännu är det för tidigt att vara säker. Det hindrade inte en av pojkarnas mödrar från att berätta för AP att hon skulle laga sin sons favoriträtt, en stekt omelett, när han kom hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Thailändskt pojklag fast i grotta

Mer i ämnet