Elon Musk på en konferens i Stavanger i slutet av augusti. Foto: Carina Johansen /NTB

Elon Musks satellitstöd till Ukraina osäkert

Publicerad

Teslagrundaren Elon Musk har gjort en viktig insats för Ukraina genom att ge militären tillgång till satellitkommunikationssystemet Starlink. Men nu börjar kostnaden bli betungande och SpaceX – som driver Starlink – vill ha hjälp av USA:s millitär, rapporterar tv-bolaget CNN med hänvisning till interna dokument.

”Vi kan inte donera fler terminaler till Ukraina, eller finansiera de existerande terminalerna under en obegränsad tid”, skriver SpaceX:s chef för statliga affärer i ett brev till det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon enligt CNN.

SpaceX grundare och vd Elon Musk twittrade förra veckan att insatsen hittills kostat företaget 80 miljoner dollar och att kostnaden kommer att överstiga 100 miljoner innan året är slut.

Enligt de dokument CNN kommit över räknar SpaceX med en kostnad på nära 400 miljoner dollar för det närmaste året.

Stor militär betydelse

SpaceX och andra aktörer har donerat omkring 20 000 Starlink-terminaler till Ukrainas militär. Via Starlinks många satelliter går det att koppla upp sig mot internet även när alla andra förbindelser är brutna, vilket uppges ha stor betydelse. Tjänsten används inte bara för muntlig och skriftlig kommunikation utan också t.ex. för att flyga drönare och skicka videor till hjälp för artilleriet.

– Starlink har varit absolut nödvändigt eftersom ryssarna har angripit Ukrainas kommunikationsnätverk, säger Dimitri Alperovitch, medgrundare till tankesmedjan Silverado Policy Accelerator, till CNN.

– Utan den tjänsten skulle de verkligen ha varit som blinda i många fall, säger han.

Katastrofala avbrott

Nyligen drabbades ukrainska soldater på flera platser av att uppkopplingen försvann medan de ryckte fram och återtog territorium, enligt uppgifter till Financial Times. Några av avbrotten ledde till ”katastrofal” förlust av kommunikationsmöjligheter, säger en ukrainsk regeringskälla.

Roman Sinicyn som arbetar för en stiftelse som samlat in pengar till Starlink-donationerna säger att avbrotten beror på att ukrainarna ryckt in på tidigare ryskt hållna områden där tjänsten varit avaktiverad för att inte kunna användas av den ryska militären om de kom över de särskila terminalerna.

– Ukrainas militär och SpaceX måste koordinera bättre, säger han till Financial Times.

Musk i blåsväder

Musk själv fick nyligen hård kritik sedan han föreslagit en fredsuppgörelse som bland annat skulle gå ut på att Ryssland får behålla Krim, att Ukraina förblir neutralt och att de de olagliga folkomröstningarna på ockuperad mark ska göras om under FN:s kontroll.

”Det blir troligen slutresultatet i alla fall – frågan är bara hur många som dör först”, skrev han på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.