Problem för den franska kärnkraften bidrar till rekordhöga elpriser. Arkivbild. Foto: Julien Warnand/TT

Elpriset i Frankrike på rekordnivå – historiskt dyrt

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen slogs prisrekord på el i Frankrike med priser på över 1000 Euro per MWh. Det motsvarar 10:50 kronor per kilowattimme med dagens eurokurs. Höga gaspriser på grund av kriget och stora problem med kärnkraften i Frankrike har drivit upp priserna till rekordnivåer.

I Tyskland noteraras rekord med 850 Euro per MWh ( 9 kronor/kWh). För ett år sedan kostade elen i Frankrike och Tyskland knappt en krona, rapporterar franska Le Monde

En orsak till prisrallyt de senaste veckorna är de höga priserna på gas efter kriget i Ukraina. Frankrike har också stora problem med sin kärnkraft.

Frankrike har flest kärnreaktorer i EU, 56 stycken. I dag är det färre än hälften som går som de ska, 24 stycken. Man har upptäckt korrosion i vissa reaktorer, vilket gjort att även andra anläggningar behövt stängas ner för inspektion.

Problem för kärnkraftverken

Samtidigt har värmeböljan denna sommar skapat problem med kraftverkens kylning.

Kraftverk vid floderna Garonne och Rhone har tvingats stänga eller gå på reducerad effekt för att klara miljökraven. När vattnet redan från början varit så varmt har man riskerat att nå gränsen för hur mycket uppvärmt kylvatten man får släppa ut. Detta för att behålla den ekologiska balansen i floderna.

Frankrike står i vanliga fall för över hälften av all kärnkraftsel i EU och brukar exportera el till Tyskland. Senaste veckorna har istället Tyskland sålt el till Frankrike.

”Europas elnät hänger ihop”

I Sverige kostade elen på elbörsen på fredagseftermiddagen 15 öre * i norra Sverige, men 6:50* i södra Sverige. Enligt Johan Roupe, verksjurist på energimarknadsinspektionen är det i hög grad priserna på kontinenten som gjort att vi fått så dyr el i södra Sverige.

– Hela Europas elnät hänger ihop. Elproducenterna säljer till den som betalar mest. Så om tyskar eller fransmän vill betala riktigt mycket säljer även nordiska kraftproducenter helst dit. Det driver upp priserna även i Sverige eftersom marknaden är oreglerad, säger han.

– Elpriserna i våra grannländer Finland, Danmark, södra Norge och Baltikum var lika höga som i södra Sverige idag, mellan 6 och 7 kronor per Kilowattimme.

*Detta är spotpriser på elbörsen. För konsumenter tillkommer sedan skatter och moms och elnätsavgifter.

Kärnkraftverk i EU (i drift i mars 2022)

Frankrike 56 

Belgien 7 

Spanien 7 

Sverige 6 

Tjeckien 6 

Finland 5 

Slovakien 4 

Tyskland 3 

Bulgarien 2 

Rumänien 2 

Nederländerna 1 

Slovenien 1

Källa: World nucelar association) 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.