Vi kommer att kunna skydda våra satelliter på ett bättre, mer aktivt sätt, säger Emmanuel Macron, enligt Le Figaro. Foto: TT/NASA

Emmanuel Macron skapar en ”rymdarmé”

Publicerad

Den franske presidenten tillkännagav under ett tal på lördagen att en ”rymdarmé” ska lanseras i september år 2020. Han hoppas med denna förstärka Frankrikes kunskap om det militära läget i rymden och att på ett mer aktivt sätt kunna försvara landets satelliter.

Inför firandet av den franska nationaldagen den 14 juli höll Emmanuel Macron ett tal i Hôtel de Brienne framför bland andra försvarsdepartementet. I talet utvecklade han sina tankar om landets begynnande militarisering av rymden:

– Rymdarmén kommer att vara en del av flygvapnet och förbättra vår möjlighet att skydda våra satelliter på ett aktivt sätt, sade president Macron enligt Le Figaro.

Frankrikes försvarsminister Florence Parly närvarade under talet och förväntas ge mer ingående detaljer om tankarna bakom denna lansering i ett senare skede.

Hon pratade emellertid redan 2018 om vikten av en fransk ”strategisk rymdautonomi” som skydd mot hoten från ”några stormakter”. Florence Parly anklagade redan 2017 Ryssland för spionage mot den fransk-italienska militära satelliten Athena-Fidus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer