En oljefläck som tros komma från planet. Foto: EPA/EUROPEAN SPACE AGENCY/TT

Kraschade Egypt Air-planets svarta lådor hittad

Uppdaterad
Publicerad

En av det kraschade Egypt Air-planets svarta lådor har bärgats ur Medelhavet. Nu hoppas utredarna få nya ledtrådar till varför planet havererade i mitten av maj.

Egyptairs flight 804 var på väg från Paris till Kairo när det kraschade mellan Kreta och den nordafrikanska kustlinjen. Alla de 66 personerna ombord omkom.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade haveriet. Men nu väntas utredarna få nya uppgifter som kan driva utredningen framåt.

Egyptair-kraschen

Skadad färdskrivare

På torsdagen meddelade de egyptiska haveriutredarna att en av planets svarta lådor har bärgats ur Medelhavet. Det rör sig om färdskrivaren som spelar in kommunikationen i cockpit.

Den svarta lådan sägs vara skadad, men man har lyckats bärga minnesenheten – som är den viktigaste delen, skriver nyhetsbyrån AP.

Färdskrivaren kommer att lämnas över till haveriutredarna för analys.

Tiden rinner ut

Utredarna söker fortfarande efter den andra svarta lådan, som kan ge svar på planets position, höjd och hastighet minuterna före kraschen.

I söndags sade utredarna att tiden höll på att rinna ut för att hitta de svarta lådorna. Då återstod knappt två veckor innan batteriet i lådorna väntades ta slut och de slutade sända signaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Egyptair-kraschen

Mer i ämnet