Säkerhetskontroll vid Our Lady of Consolation Church i Garissa på påskdagen. Kyrkan utsattes för en granatattack för tre år sedan. Foto: TT

En av terroristerna var son till regeringstjänsteman

Uppdaterad
Publicerad

En av terroristerna vid attacken mot universitetet i Garissa i Kenya var son till en kenyansk regeringstjänsteman i området Mandera som gränsar till Somalia.

Det uppger Kenyas inikesdepartement, rapporterar bland andra den kenyanska tidningen The Star.

Enligt en talesperson, som citeras av nyhetsbyrån Reuters, hade fadern anmält att hans son Abdirahim Mohamed Abdullahi försvunnit från hemmet och försökt hjälpa polisen att spåra honom när attacken inträffade. Fadern misstänkte att hans son, som varit borta ett år, hade tagit sig till Somalia.

Abdirahim tog examen i juridik på universitetet i Nairobi år 2013. Han identifierades av flera personer när terroristernas döda kroppar visades för allmänheten i Garissa på lördagen.

En a-student

Av dem som kände honom beskrivs Abdirahim som mycket intelligent och begåvad, som en a-student.

– Jag vet att han hade gått med i al-Shabaab men jag trodde inte han skulle döda oskyldiga, säger en av Abdirahims före detta studiekamrater.

Studiekamraten säger också att Abdirahim och två av hans vänner hade planer på att åka till Syrien och ansluta sig till Islamiska staten. När det inte visade sig möjligt ska Abdirahim ha valt att i stället ansluta sig till al-Shabaab.

Vid attacken mot universitetet, som utfördes av islamistiska extremistgruppen al-Shabaab, dödades 148 människor. Av dem var 142 studenter, tre poliser och tre soldater.

Fem personer har gripits, misstänkta för inblandning i dådet, bland dem en av skolans säkerhetsvakter.      

Ökad spänning

Attacken i Garissa bedöms ytterligare ha ökat spänningen mellan kristna och muslimer i Kenya. Förhållandet mellan grupperna, som historiskt sett är gott, har försämrats efter flera attacker av islamister mot kristna präster och kyrkor.

Flera kyrkor i Kenya hade inför gudstjänsterna på påskdagen hyrt in vakter från bland annat privata säkerhetsfirmor, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Kenya har 44 miljoner invånare. Av dem är 83 procent kristna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrorattack mot universitet i Kenya

Mer i ämnet