Foto: TT/Ammar Awad

Analys: ”En folkomröstning om Netanyahu”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När Israel går till val på tisdag står premiärminister Benjamin Netanyahu inför sin kanske hittills tuffaste utmaning. Många israeler ser valet som en folkomröstning om Netanyahu.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

I tio år i rad har Benjamin Netanyahu varit Israels premiärminister. Nu hotas han av åtal i tre korruptionsmål och hans främste politiske utmanare – den förre Benny Gantz parti Blåvitt – ser i flera opinionsundersökningar ut att få flest röster. Men många väljare är fortfarande osäkra – och valet är det svåraste att förutsäga på mycket länge.

Rekordlång tid på posten

Sammanlagt har Netanyahu suttit tretton år på sin post eftersom han också var Israels premiärminister 1996-1999. Om han väljs om på tisdag blir ”Bibi” den premiärminister som suttit längst i landets historia.

Säkerhet dominerande valfrågan

Frågan om säkerhet är den dominerande frågan i den israeliska valrörelsen.

Mycket fokus läggs på ärkefenden Irans närvaro i Israels grannland Syrien. Netanyahu har profilerat sig som ”Mr Säkerhet” men med den tidigare överbefälhavaren Benny Gantz som sin främsta politiska utmanare är det inte säkert att han får behålla titeln för sig själv.

Vem är Gantz?

Benny Gantz är ny i politiken men känd för den israeliska befolkningen. Som landets överbefälhavare ledde han landets militär under två krig i Gaza. Eftersom säkerheten är en dominerande politisk fråga i Israel är det inte heller ovanligt att militära ledare går in i politiken. Politiskt står hans parti Blåvitt mer i mitten än Netanyahus Likud. I kampanjfilmerna profileras han som en hök som bombat Gaza ”tillbaka till stenåldern”. En film visar en sönderbombad palestinsk by samtidigt som ett räkneverk slår fast att 1364 terrorister dödades under den senaste Gazakriget – ett krig som krävde många civila människoliv.

”Delar av Västbanken ska annekteras”

Den israelisk-palestinska konflikten, som historiskt sett varit en stor valfråga i Israel spelar en liten roll i det här valet. Under valkampanjens sista helg har Netanyahu sagt att ”bildandet av en palestinsk stat vore ett hot mot Israels existens” och att delar av Västbanken kommer att annekteras om han blir återvald. Ingen av de över 400 000 bosättarna på Västbanken kommer att tvingas bort, har han lovat.

Bland de israeliska araberna –  som utgör 17 procent av Israels väljare väntas valdeltagandet bli lågt. Många kommer att bojkotta valet eftersom de anser att de arabiska partierna i Knesset inte lyckats genomföra några förändringar.

Måste bilda koalition

Ett 40-tal partier slåss om en plats i det israeliska parlamentet Knesset. Just nu ser mellan 10-14 av dem ut att komma in. Och det är två partier som dominerat valrörelsen: Netanyahus Likudparti och Bennu Gantz parti Blåvitt. Båda förutsägs vinna ett 30-tal av Knessets 120 platser. Även om Gantz leder i opinionsundersökningarna så är det inte säkert att han kommer att vinna valet. Både Netanyahu och Gantz är beroende av de mindre partierna för att kunna forma en koalition. Här har Netanyahu ett övertag eftersom flera av de mindre högerpartierna redan svurit honom sin lojalitet.

Om Netanyahu åtalas

Israels riksåklagare har sagt att han avser väcka åtal mot Netanyahu, som misstänks för bland annat mutbrott och för att ha delat ut tjänster i utbyte mot en mer positiv mediebevakning i tidningar och på nyhetssajter.

Men om ett åtal faktiskt kommer att väckas vet man säkert först efter att riksåklagaren förhört Netanyahu, vilket kommer att ske efter valet. Premiärministern själv avfärdar brottsanklagelserna som en politisk häxjakt. Enligt israelisk lag måste en premiärminister inte avgå om han åtalas -  men om så sker kommer han stå inför ett stort politiskt tryck att lämna sin post.

Resultatet

Klockan 22 lokal tid på valdagens kväll kommer de första vallokalsundersökningarna. Det färdiga resultatet kan ta ett par dagar, men vanligtvis brukar det stå klart vem som har bäst chans att bilda en koalition tidigare än så. Om det skulle visa sig att varken Gantz eller Netanyahu kan bilda en koalitionsregering kan ett omval hållas efter sex månader.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.