Foto: DIMITAR DILKOFF/APF

En gripen efter journalistmord i Bulgarien

Uppdaterad
Publicerad

Våldtäkten och mordet på den bulgariska journalisten Viktoria Marinova har upprört många. Nu har en person har gripits i utredningen, uppger en regeringskälla för Reuters.

Tidigare uppgifter till polisen pekar ut den gripne som misstänkt för överfallet. Enligt BBC skriver bulgariska medier att personen är rumänsk medborgare med ett pass utfärdat i Moldavien.

Nyhetsbyrån Reuters berättar att den gripne ännu inte är misstänkt för brottet men har frihetsberövats i samband med mordutredningen.

– Vi har gripit en man. Vi undersöker fortfarande hans alibi så han är officiellt inte misstänkt för brottet ännu, säger Teodor Aanasov, chef för den regionala polisen i staden Ruse, till journalister.

Mannen ska ha hållits frihetsberövad i 24 timmar.

Det var i lördags som 30-åriga journalisten Viktoria Marinovas kropp hittades i en park i staden Ruse. Enligt åklagaren har hon blivit strypt och utsatts för flera slag mot huvudet.

Uppmärksammat fall

Mordet har upprört många i landet där folk är frustrerade över korruption och ett ineffektivt juridiskt system, rapporterar Reuters.

Under måndagen arrangerade hundratals sörjande vakor till minne av Viktoria Marinova, som för tillfället arbetade som nyhetsankare på ett undersökande nyhetsprogram.

I det sista programmet hon sände intervjuade hon två journalister som höll på att undersöka korruptionsanklagelser inom EU. Hon berättade också att hennes eget nyhetsprogram skulle göra liknande undersökningar.

Eu-kommissionen har uppmanat Bulgariska myndigheter att se till att den som ligger bakom ställs inför rätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.