Dödstalet efter söndagens attacker mot kyrkor och hotell har nu stigit till över 300 personer. Foto: Athit Perawongmetha/TT

IS hävdar sig ligga bakom dåden i Sri Lanka

Uppdaterad
Publicerad

Utan att presentera några bevis hävdar sig terrorgruppen IS ligga bakom dåden i Sri Lanka.
Enligt en preliminär utredning kan terrorattackerna i Sri Lanka ha varit en ”hämnd för Christchurch”, uppger landets regering.

– Den preliminära utredningen har visat att det som hände i Sri Lanka var en hämnd för attacken mot muslimer i Christchurch, säger Sri Lankas biträdande försvarsminister Ruwan Wijewardene i parlamentet.

Christchurch är den stad i Nya Zeeland där en högerextremist i mars attackerade två moskéer, med 50 dödsoffer som följd.

Ministern säger också att två inhemska islamistiska grupper ligger bakom attacken, däribland National Thawheed Jama'at (NTJ), rapporterar Reuters.

Polisen utreder också om NTJ kan ha fått hjälp av utländska grupper. Enligt medarbetare till presidenten Maithripala Sirisenas finns det uppgifter om att internationella terrorgrupper har stöttat lokala terrorister, rapporterar TT.

Dödstalet har stigit

Dödstalet efter söndagens attacker mot kyrkor och hotell har nu stigit till 310 personer. Omkring 500 personer har skadats och antalet gripna har stigit från 24 till 40, enligt lokal polis.

Sedan midnatt råder undantagstillstånd i landet.

Polisen söker efter fordon

Polisen i Colombo har gått upp i beredskap och söker efter en lastbil och en skåpbil som misstänks innehålla sprängämnen, rapporterar lankesiska News First.

Alla stationer i staden ska ha blivit informerade.

IS tar på sig dåden

Terrorgruppen IS hävdar i sin egen kanal – utan att presentera några bevis – att man ligger bakom dåden i Sri Lanka. Det rapporterar Reuters.

Uppgifterna kommer via gruppens egen propagandakanal Amaq, som i ett meddelande hänvisar till en ”säkerhetskälla”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Sri Lanka

Mer i ämnet