Uppgifter: Svensk gängkriminell anhållen efter dubbelmordet

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern har anhållits i Danmark misstänkt för kopplingar till dubbelmordet på två svenskar i Köpenhamn tidigare i veckan. Den anhållne är svensk medborgare och uppges tillhöra ett rivaliserande kriminellt gäng från Järvaområdet i Stockholm, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Mannen anhölls under lördagseftermiddagen, rapporterar Ekstrabladet.

Det var i tisdags som två personer besköts i en bil i orten Herlev norr om Köpenhamn. Båda personerna avled av skadorna. Enligt dansk polis är de två ihjälskjutna personerna svenskar.

Häktesförhandlingar bakom stängda dörrar

Gripandet ska ha skett i samband med misstänkta kopplingar till dubbelmordet. Åklagarmyndigheten och försvararen ansåg båda att anklagelserna mot mannen ännu inte bör komma till allmänhetens kännedom, då fallet handlar om organiserad brottslighet med koppling till utlandet och fått stor uppmärksamhet i pressen.

Ledarfigur i kriminellt gäng

Tidigare har en källa med god insyn i fallet bekräftat för SVT Nyheter att en av de två döda personerna var en ledarfigur i en kriminell grupp i Rinkeby. Mannen ska tidigare ha ansökt om att få delta i Fryshusets avhopparverksamhet för kriminella Passus.

Mannen fick dock sin ansökan avslagen av Förvaltningsrätten som hänvisade till Rinkeby-Kista stadsdelsnämnds motivering att ”hans behov kan tillgodoses på annat sätt via Polismyndighetens avhopparverksamhet”.

Den andre personen ska även han varit medlem i den kriminella gruppen men tillhört en lokal undergrupp.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter ska den anhållne mannen tillhöra ett rivaliserande kriminellt gäng i Stockholm, från samma område som de båda männen som dödades. Mannen är även svensk medborgare.

SVT Nyheter har sökt svenskens försvarsadvokat för en kommentar utan att lyckas

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer