• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Knivattacken i London utreds som terrorbrott – tre skadade

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har skadats i en knivskärning i London på söndagen. Gärningsmannen sköts till döds av polis på plats. Polisen utreder det som ett misstänkt terrorbrott, skriver de i ett uttalande.

Dådet inträffade på söndagseftermiddagen i stadsdelen Streatham. Den knivbeväpnade gärningsmannen sköts av polisen och avled senare, uppger Londonpolisen för nyhetsbyrån AP.

Två personer skadades i knivskärningen och en skadades av krossat glas när polisen sköt mot den misstänkta gärningspersonen, uppger polisen.

Gärningspersonen hade en slags attrapp på kroppen, skriver polisen.

Utreds som terrordåd

Knivattacken utreds som ett terrordåd och polisen misstänker att det är islamistrelaterat. Enligt BBC ska mannen precis avtjänat ett fängelsestraff för terrorrbrott.

Larmet om incidenten kom vid 14-tiden, lokal tid, och ungefär två timmar senare meddelade polisen att de var klara med arbetet på platsen.

Bilder på sociala medier visar hur beväpnad polis har närmat sig en man som ligger på trottoaren.

Bakgrund: Terrordåd i Storbritannien

29 november 2019:

Polisen skjuter ihjäl en man på London Bridge i centrala London efter att flera personer knivhuggits. Förutom gärningsmannen dödas två människor i attacken.

15 september 2017:

En hemmagjord bomb detonerar på ett fullsatt pendeltåg på stationen Parsons Green i sydvästra London. 30 människor skadas. Sprängladdningen detonerade inte fullt ut, vilket begränsade skadorna. En 18-årig man som tros ha tränat med terrorgruppen IS döms till livstids fängelse för dådet.

19 juni 2017:

En skåpbil plöjer genom en folkmassa som just lämnat en kvällsbön vid en moské i Finsbury Park i norra London. En man dödas och elva personer skadas.

3 juni 2017:

Vid London Bridge mejar en skåpbil ner människor, varpå tre män hoppar ur bilen och går till attack med kniv. De skjuts ihjäl av polis. Åtta personer dödas och omkring 50 skadas.

22 maj 2017:

22 personer dödas och över 100 personer skadas i ett bombdåd efter en konsert med Ariana Grande på Manchester Arena. Gärningsmannen dödas även själv vid explosionen.

22 mars 2017:

Fem personer dödas och över 50 skadas när en man kör på människor på Westminster Bridge i centrala London, varpå han knivhugger en polis till döds. Gärningsmannen skjuts sedan ihjäl av polis.

16 juni 2016:

Den brittiske parlamentsledamoten och Labourpolitikern Jo Cox skjuts till döds av högerextremisten Thomas Mair.

22 maj 2013:

Soldaten Lee Rigby huggs ihjäl av två män nära en arméförläggning i London. Vittnen säger att männen uppmanade dem att filma och skrek ”Allahu akbar” (Gud är större).

7 juli 2005:

Fyra brittiska självmordsbombare, inspirerade av terrorrörelsen al-Qaida, genomför på morgonen attacker mot kollektivtrafiken i London. Sprängladdningar detoneras på tre tunnelbanetåg och en buss i morgonrusningen. 56 människor dödas och fler än 700 skadas.

Källa: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.